LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Vieren van Valentijnsdag | Kennis over Italië

Valentijnsdag in Italië

14 februari vieren we over de hele wereld Valentijnsdag. Ook in Italië vieren ze deze dag, maar soms wel iets anders dan wij gewend zijn. 

Legende van San Valentino


In de vierde eeuw na Christus leefde de bisschop Valentino. Een jong paar kwam eens bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van keizer Claudius II, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. In die tijd was het christendom nog een verboden geloof in het Romeinse rijk en de keizer Cladius II liet dat maar al te graag merken met vele christenvervolgen tot gevolg. Al snel bereikte de keizer het bericht van Valentino en hij liet hem arresteren. Toen hij vervolgens zelfs de keizer probeerde te bekeren, was zijn doodvonnis getekend.

In de cel werd hij hopeloos verliefd op de blinde dochter van de cipier. Zo verliefd dat hij haar stiekem kuste en daarmee haar blindheid zou hebben verholpen. Op de dag van de onthoofding, 14 februari, zou hij haar nog een liefdesbrief hebben gestuurd, die werd afgesloten met tuo valentino (jouw valentijn).

Een mooie legende, maar of het helemaal klopt is zeer onzeker. Iets later in de tijd waren de Romeinen juist ineens helemaal vóór het Christendom en wilden ze liever af van hun heidense feesten. Een van die heidense feesten was de Lupercalia, een feest ter ere van de god Faunus; een feest voor de vruchtbaarheid. Ze moesten iets verzinnen om dit feest te vervangen en kwamen uit bij de heilige Valentino, die sinds die tijd wordt geëerd om zijn daden voor de liefde.

 

Valentijn in Italië

 

Valentijn in Terni


Voor de stad Terni in het zuiden van Umbrië zijn de weken voor en na 14 februari extra bijzonder. De heilige Valentijn is namelijk de beschermheilige van de stad, omdat hij zeer waarschijnlijk hier zijn huwelijken voltrok. Er vinden in die weken allerlei activiteiten plaats in het kleine stadje. Vuurwerkshows, tentoonstellingen en kerkdiensten bijvoorbeeld; leuk voor als je rond die tijd in de buurt bent!

 

San Faustino


Valentijnsdag is natuurlijk vooral leuk, wanneer je zelf je geliefde kunt verrassen. Kun je dat niet, omdat er geen geliefde is? Dan is 15 februari jouw dag! Dan is het namelijk San Faustino, vernoemd naar de heiligen uit Brescia. Ze worden vandaag de dag gezien als tegenhangers van de heilige Valentijn, waardoor 15 februari, de dag waarop de heiligen worden geëerd, de dag der singles is geworden.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN