LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is de Via Francigena? | Kennis over Italië

Via Francigena

De Via Francigena is een pelgrimsroute van Cantebury naar Rome en is beschreven door de Engelse aartsbisschop Siegeric in het jaar 990. De route gaat door Frankrijk, Zwitserland en Italië (Aostadal, Piëmont, Emilia-Romagna, Ligurië, Toscane en Lazio). Het heeft een totale lengte van ongeveer 1,700 kilometer, verdeeld over 80 etappes. 

De Route


Er is nog altijd wat onduidelijkheid over de route van de Via Francigena. Letterlijk betekent Via Francigena 'de weg uit Frankrijk' - wat erop wijst dat de route niet vanaf Cantebury, maar vanaf Frankrijk (Calais) vertrekt. Vermoedelijk heeft dat te maken met de geschiedenis van de route.

Al in 876 zou een route genaamd 'Via Francigena' ergens beschreven staan. Het zou gaan om de route die veel noordelingen maakten om naar de Heilige Stoel in Rome te komen. De precieze route was toen nog niet vastgelegd - of is niet overgebleven. Wat we wel hebben is een logboek van de Engelse aartsbisschop Siegeric. Toen hij in 990 op pelgrimstocht ging, heeft hij zijn route precies bijgehouden. Die route - vanaf Cantebury - is daarna door veel pelgrims als referentiepunt gebruikt voor hun tochten.

De hele route kun je hier vinden (externe website).

 

Route Francigena

 

Varianten


In de jaren die volgden na 990 is de route van de Via Francigena nog diverse keren aangepast. Dat had mede te maken met het feit dat de route steeds vaker als handelsroute werd gebruikt in plaats van pelgrimsroute. Steden aan de route - als Siena of San Gimignano - waren namelijk erg gegroeid door de aanloop van de pelgrims, waardoor het ook interessante handelsplekken werden.

Wanneer er echter conflicten waren tussen steden, werd de route soms verplaatst.

 

Interesse in de route


De Via Francigena was de afgelopen decennia niet meer zo populair. Pelgrimstochten zijn allang niet meer van deze tijd en ook het geloof nam steeds meer af in (het noorden van) Europa. Maar sinds enkele jaren hebben vooral wandelaars steeds meer interesse in het lopen van een lange (internationale) route. Dat heeft geresulteerd in een grote opknapbeurt van de Via Francigena.

In 2009 besloot de Italiaanse regering extra geld te steken in projecten die de wegen van de route toegankelijker zouden maken.

 

 

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN