LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Betekenis & Geschiedenis van de Italiaanse vlag | Kennis over Italië

Vlag van Italië

Het is een van de meest bekende vlaggen ter wereld: de Italiaanse tricolore. De vlag dankt zijn bekendheid vooral aan de vele Italiaanse eetgelegenheden, die je kunt vinden in bijna iedere stad. Ontdek in dit artikel de geschiedenis van de vlag en enkele leuke weetjes.

Ontstaan van de vlag

Het ontwerp van de Italiaanse vlag heeft in de geschiedenis van Italië talloze veranderingen ondergaan, maar laten we niet vergeten dat het land Italië, zoals wij dat nu kennen, pas is gesticht in 1861. Toen werd namelijk het koninkrijk Italië gesticht met aan het hoofd Vittorio Emanuele II

Het groen, wit en rood kwam echter in 1798 al voor in de officiële vlag van enkele staten in het noorden van het huidige Italië. Deze gebieden vielen onder het gezag van Napoleon Bonaparte en zij baseerden de vlag op die van de Franse en veranderden enkel de kleuren. Enkele jaren later werd de vlag alsnog aangepast en werden de drie strepen vervangen door een ander motief, waarbij de adelaar van Napoleon duidelijk in beeld was. Het ging hier dus nog enkel om de staten die vielen onder het gezag van de Franse keizer. 

 

Vlag onder Napoleon

 

Vlag uit de tijd van Napoleon (1805). 
 

Nadat Napoleon alweer even vertrokken was, kozen de onafhankelijkheidsstrijders in 1848 voor de huidige Italiaanse tricolore, maar omdat het Huis van Savoye een belangrijk aandeel had in deze onafhankelijkheidsstrijd, kwam het symbool van dit huis terug in de vlag. Later kwam hier ook een kroon bij - verwijzing naar het koninkrijk dat Italië destijds was.  Pas in 1946 - toen Italië een republiek werd - werden de symbolen van de vlag verwijderd en bleef de huidige tricolore over. 


Vlag met embleem huis van Savoye

 

Vlag met het symbool van Savoye en de kroon. 

 

Vlag in de wet

Italië is een land van tradities. En hoewel je zelden straten vol Italiaanse vlaggen zult zien, zijn de Italianen wel trots op hun vlag. Er bestaan verschillende ‘regels’ met betrekking tot hun vlag. Zo mag de vlag alleen ‘s nachts blijven hangen, wanneer deze goed verlicht is. En is het in Italië verboden om de vlag te verbranden, te vernietigen of te beschadigen. 

 

Andere vlaggen

Naast de nationale vlag kennen de Italianen ook nog een maritieme vlag en een handelsvlag. Deze hebben ook de drie gekleurde strepen, maar eveneens een embleem. Dit embleem is het wapen van de Italiaanse marine  en bestaat uit een schild met vier kwartalen, die elk worden ingenomen door het wapen van een belangrijke Italiaanse maritieme republiek: Venetië, Genua, Amalfi & Pisa. De maritieme vlag voert boven dit embleem nog een gouden kroon als verwijzing naar het embleem dat de Romeinse senaat verleende aan de commandanten die zeeslagen wonnen.

 

Bijnaam

De bijnaam van de Italiaanse vlag is tricolore -  wat in het Nederlands ‘driekleur’ betekent. Dit is uiteraard een verwijzing naar de drie kleuren die de vlag rijk is.

TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN