LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een patroonheilige? | Kennis over Italië

Wat is een patroonheilige?

Een patroonheilige is een heilige of engel die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een individu, kerk, stad, land of beroepsgroep. Men gelooft dat de patroonheilige ziektes en noden kan voorkomen of genezen, maar een patroonheilige kan ook als voorbeeld dienen voor gelovigen. 

Benoeming


Heiligen worden vaak patroonheilige van plekken waar ze zijn geboren of actief zijn geweest. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld relikwiën worden bewaard die behoorde aan de heilige, waardoor de heilige een patroonheilige wordt van de plek.

 

Patroonheilige van een dorp

 

Voorbeelden


De bekendste vorm van patronaten vind je bij kerken die vernoemd zijn naar een heilige. Zoals bijvoorbeeld de Sint-Pieter in Rome, waaronder de heilige Petrus ligt begraven. Ook geografische plaatsen kunnen een patroonheilige hebben. Zo is de patroonheilige van Rome eveneens de heilige Petrus en is de patroonheilige van Italië Franciscus van Assisi.

 

Onomastico


Ook individuen kunnen een patroonheilige hebben. Zij zijn dan vernoemd naar een heilige en dragen zijn/haar naam of een naam die ervan is afgeleid, bijvoorbeeld Peter - van de heilige Petrus. Op de dag dat hun patroonheilige wordt herdacht, is het hun naamdag (onomastico in het Italiaans). Deze dag was/is in Italië belangrijker dan je eigen verjaardag.

Falo Mobile
TRADITIE & GELOOF
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN