LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is Gnocchi? | Kennis over Italië

Wat is Gnocchi?

Gnocchi is een Italiaanse pasta veelal gemaakt van aardappel of tarwe. Het wordt meestal gegeten als primo, net als veel andere pasta’s, maar ze kunnen ook als contorno (bijgerecht) bij sommige hoofdgerechten worden geserveerd. 

Gnocchi of Gnocco

De eerste zin van dit artikel is eigenlijk onjuist. Het woord ‘gnocchi’ is feitelijk het meervoud van het Italiaans gnocco, wat zoiets als ‘klont’  betekent. Gnocchi zijn dus letterlijk vertaald ‘klonten’. Omdat gnocchi bij ons toch vooral bekend staat als pastasoort (enkelvoud), gebruik ik ook het enkelvoud. 

 

Wat is gnocchi

 

Waaruit bestaat Gnocchi?

Gnocchi kan gemaakt worden van griesmeel, tarwebloem of aardappel. In Nederland kennen wij vooral de Gnocchi van aardappel, maar in Italië maken ze de gnocchi dus ook van andere ingrediënten. Op de kaart is dit te herkennen aan de naam: ‘Gnocchi di patate’  is gemaakt van aardappel, ‘Gnocchi alla Romana’  gemaakt van griesmeel en ‘Gnocchi di farina’  van bloem. 

Aan het deeg voegt men dan ei en soms kaas toe. Dit wordt samen gekneed tot een geheel, uitgerold en is kleine stukjes gesneden. Om ervoor te zorgen dat de saus ook een beetje blijft hangen aan de deegmengsels, drukt men er met een vork nog tegenaan. 

Hoe spreek je Gnocchi uit?

De uitspraak van ‘Gnocchi’  is voor veel Nederlanders nogal lastig, maar wanneer je de Italiaanse uitspraakregels eenmaal kent, moet het te doen zijn. En voor wie geen zin heeft om zich daarin te verdiepen: Gnocchi spreek je uit als  NJOKKIE.  

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN