Grissini (Grissino in het enkelvoud) zijn langwerpige droge stengels gemaakt van simpel deeg. Ze komen van origine uit Turijn. Tegenwoordig worden ze bijna in heel Italië - en daarbuiten - geserveerd in een restaurant bij een maaltijd.
Grissini (Grissino in het enkelvoud) zijn langwerpige droge stengels gemaakt van simpel deeg. Ze komen van origine uit Turijn. Tegenwoordig worden ze bijna in heel Italië - en daarbuiten - geserveerd in een restaurant bij een maaltijd.
Net als vele andere gerechten en producten van Italiaanse afkomst bestaan er tal van mythes over deze lange slanke broodstengels. Een van de verhalen gaat over de Hertog van Savoye: Vittorio Amedeo. Al sinds zijn geboorte had hij veel pijntjes en voelde hij zich niet goed. De dokter Teobaldo Pecchio kwam tot de conclusie dat de jonge Vittorio ziek zou zijn geworden van bacteriën op het brood dat hij at. Hij beval een locale bakker om een knapperig brood te maken - waaraan geen bacteriën zouden zitten. Het beviel Vittorio zo goed dat hij het zijn hele leven zou eten en onder andere mee zou nemen naar Sicilië en Sardinië -waar hij koning van was. Zo zou de Grissini zijn verspreid over Italië.
Nog steeds is Turijn trots op haar grissini's. In de Turijnse bakkerijen vind je ze in alle soorten en maten. Soms zijn ze wel een halve meter lang! Verder vind je naast de 'gewone' grissini ook wat variaties. Wat dacht je van de grissini al sesamo (met sesamzaadjes), grissini al papavero (met blauwmaanzaad) of grissini alle olive (met olijfjes). Genoeg keuze dus! En uiteraard zijn ze vers veel lekkerder dan de voorverpakte varianten uit de fabriek.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie