LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Hoe werkt een Bialetti? | Kennis over Italië

Hoe werkt het Italiaans koffiepotje?

Een Bialetti is een Italiaans ontwerp waarmee men koffie kan maken. Het ontwerp van Alfonso Bialetti is sinds 1933 niet meer veranderd en is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden.

Techniek

De techniek van de Moka Express - zoals de koffiepot vaak genoemd wordt - is heel simpel. Het water bevindt zich in een afgesloten ruimte en door het toenemen van de warmte wordt het omhoog geduwd via de trechter waar de koffie zich bevindt naar het bovenste reservoir, waar je uiteindelijk de koffie zult aantreffen. Hieronder vind je een duidelijke weergave van de techniek.

 

werking Bialetti

 

Espresso?

Met een Bialetti zet je geen espresso - maar je krijgt wel dezelfde hoeveelheid en het is nog steeds een sterke bak. Het mag alleen geen espresso genoemd worden, omdat de druk van een Bialetti te hoog ligt: 1,5 bar in plaats van de 0,9 bar voor een espresso.

 

Bialetti koffie zetten


Stap voor stap naar je koffie

Als het goed is bestaat je Bialetti uit drie onderdelen: het waterreservoir (de onderkant), een filter en een koffiereservoir(bovenkant). In 4 stappen leg ik uit hoe je lekkere koffie kunt zetten:

  1. Vul het waterreservoir met koud water tot net onder het veiligheidsventiel (het gaatje) en zet de filter erop.
     
  2. Vul de filter tot aan de rand met (grof) gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar strijk met je vinger de koffie glad. Om te voorkomen dat er water via de zijkanten naar buiten stroomt, moet je ervoor zorgen dat er geen koffie achterblijft op de randen van de Bialetti.
     
  3. Schroef de bovenkant nu goed en stevig vast aan de onderkant en zet hem op een laag vuurtje.
     
  4. Na een tijdje - een paar minuutjes - wordt de bovenkant gevuld met koffie. Wanneer de pot bijna gevuld is en de koffie een oranje kleurt begint te krijgen, moet je het potje van het vuur halen. Let wel op: het handvat kan ook warm zijn.

 

Geniet van je koffie!

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN