LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Waarom is het Italiaans ijs zo beroemd? | Kennis over Italië

Het ijs uit Italië

Een van de vele producten die wij associëren met Italië is het ijs. Hoe komt dat? Hebben zij het ijs uitgevonden? In dit artikel bespreek ik de geschiedenis van het Italiaanse ijs en geef ik je de bekendste smaken voor een lekker ijsje in het Italiaans.

De Italianen en hun ijs

De Italianen hebben het ijs niet uitgevonden, maar hebben dusdanige aanpassingen gedaan aan eerdere recepten dat ze een eigen stempel hebben kunnen drukken op het product.  

Het waren namelijk de Arabieren die in de middeleeuwen het ijs uitvonden. Ze bedachten een combinatie van sneeuw en siroop, dat gegeten kon worden. IJschaafsels werden al gegeten - als delicatesse - ten tijde van de Romeinen, maar de twist die de Arabieren eraan gaven met siroop, was nog niet eerder bekend. Het viel zeker in de Arabische landen goed in de smaak.

Het waren ook de Arabieren die het ijs naar Italië brachten. Zij hadden namelijk lange tijd de macht in Sicilië, waar de ontwikkeling van het ijs verder ging. Zo zou het eerste sorbet-ijs (suiker, sneeuw/ijs, siroop) zijn geboren in Sicilië.   

 

Ijs uit Italië

 

Toch kennen wij de gelato niet als sorbet-ijs, maar als ijs dat is gemaakt van onder andere melk en allerlei soorten smaken kent. We weten helaas niet wie dit ijs heeft bedacht, maar we weten wél wie het ijs bekend gemaakt heeft: Bernardo Buontalenti. Hij was een bekende ijsmaker uit Florence in de 16e eeuw en wist onder andere Catharina de' Medici in te palmen met zijn ijssmaken. De De’ Medici was zelfs zo’n fan dat Bernardo het ijs mocht serveren op het huwelijk tussen De’ Medici en de Franse kroonprins Hendrik II. Het was de eerste keer dat Europa kennismaakte met het Italiaanse ijs.

IJsmaker begon echt een ambacht te worden in Italië. De kennis werd overgedragen van vader op en zoon en de kwaliteit werd met de jaren beter. Toen veel Italianen in de 19e en 20ste eeuw emigreerden namen zij die kennis mee en verspreidden ze hún ijs over de hele wereld. Veel ijszaken worden dan ook geassocieerd met Italië.

Italiaans ijs wordt bemind

Waarom is het Italiaans ijs zo bemind? Er wordt vaak gezegd dat het Italiaans veel smaakvoller is dan al het andere ijs dat bestaat. Dat zou komen doordat er tijdens het bereiden minder lucht gebruikt wordt, waardoor de smaken beter tot hun recht zouden komen. Daarnaast vinden de Italianen het leuk om te experimenteren met de verschillende smaken en zo unieke en bijzondere combinaties te creëren.

Bestel zelf een ijsje in Italië

Ben je op dit moment in Italië en wil je een lekkere gelato bestellen? Dan is het wellicht handig om te weten wat de Nederlandse vertalingen zijn voor al die Italiaanse termen zijn. Op deze woorden pagina  vind je een lijst met alle bekende smaken en handige termen voor tijdens het bestellen van een lekker ijsje!

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Meer informatie