LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een Panettone? | Kennis over Italië

Wat is een Panettone?

Een Panettone is een Italiaans brood met vruchten - en/of chocolade - dat zijn oorsprong kent in Milaan, Lombardije, en vooral rond kerst gegeten wordt. 

Ingrediënten

Een Panettone (pane is het Italiaans voor brood) wordt gemaakt van meel, boter en eieren met suiker, rozijntjes (of andere gekonfijt vruchten) en soms wat stukjes chocolade. Men eet het brood met name rondom de kerstdagen - net als wij in die tijd de kerststol op tafel zetten. Het wordt warm opgediend in plakken (zonder beleg) en vaak geserveerd met een zoete (warme) drank. 

 

Panettone

 

Legende over de Panettone

Dat de Panettone van origine uit Milaan komt, staat wel vast door documenten die zijn overgebleven. Maar er bestaan ook een aantal legendes over deze cake. Een van die legendes gaat over de kok van Ludovico il Moro, op dat moment de hertog van Milaan. Deze kok moest van zijn baas een onvergetelijke kerstlunch bereiden. Hij maakte onder andere een verrukkelijke cake, maar vergat deze helemaal uit de oven te halen! Hierdoor verbrande de cake en dreigde de hele lunch uit te lopen op een fiasco. Gelukkig was er zijn assistent Toni.

 

Legende over een panettone

 

Toni bedacht een oplossing. Ze moesten van alle overgebleven ingrediënten een cake bakken: bloem, boter, eieren, rozijnen en wat stukjes gedroogde citroen. Uiteraard werd dit een groot succes en wilde Ludovico il Moro de naam van de cake weten. Hij werd vernoemd naar Toni: Il pan' del Toni. Wat we dus nu Panettone noemen.

 

Verpakking

Uiteraard vind je de beste pannetones bij de Italiaanse bakkers/ delicatessezaken. Je kunt hem ook zelf bakken met de vele recepten op het internet of een kopen in de supermarkt. Het brood is namelijk ook een beetje over gewaaid naar Nederland en op steeds meer plekken te vinden. Vaak zijn dit wel fabrieks-panettones - wat de smaak niet zozeer ten goede komt.

De panettones worden verkocht in een mooie doos. Vaak rood of goudkleurig met een mooie strik. Een mooi cadeautje om te geven en samen van te smullen!

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN