LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken.Verschil tussen een panettone en een pandoro | Kennis over Italië

Panettone vs. Pandoro

In Italië is de kerstperiode onlosmakelijk verbonden met zoete lekkernijen, waarbij de panettone en de pandoro een speciale plek innemen op de feestelijke tafels. Hoewel deze twee cakes qua uiterlijk en smaak verschillen, worden ze vaak samen genoemd als traditionele kerstspecialiteiten. Wat zijn precies de verschillen tussen deze twee?

Pandoro vs Panettone

Om de verschillen te aan te duiden, heb ik een aantal thema's gekozen waarop ik de verschillen zal bespreken: de ingrediënten, het uiterlijk en de afkomst

Ingrediënten

  • Panettone: Dit brood wordt gemaakt met meel, boter, suiker, eieren, natuurlijke gist, en het kenmerkende gedroogde fruit zoals rozijnen en gekonfijte sinaasappelschil. De panettone heeft een luchtige, vezelige structuur, die ontstaat door een langdurig gistrijpingsproces. Dit proces geeft de cake zijn karakteristieke luchtigheid en licht zurige smaak.
  • Pandoro: Pandoro bevat veel boter en eieren, wat zorgt voor de rijke, boterachtige smaak en zachte textuur. Anders dan panettone, bevat pandoro geen rozijnen of gedroogd fruit. Het brood is egaal geel van kleur en heeft een gladde structuur, zonder de “draden” die je bij panettone ziet. Het smaakprofiel is zachter en minder intens, wat pandoro geschikt maakt voor mensen die niet van de zurige smaak van gedroogd fruit houden.

Uiterlijk

  • Panettone: Panettone wordt traditioneel gebakken in een hoge, cilindrische vorm en heeft een bolle bovenkant, die vaak donkerbruin en krokant is.
  • Pandoro: Pandoro heeft de vorm van een achtpuntige ster. De bovenkant van pandoro wordt traditioneel bestrooid met poedersuiker, waardoor het doet denken aan een besneeuwde bergtop, al kun je dat uiteraard ook doen met een panettone. 

Afkomst

  • Panettone: De panettone komt oorspronkelijk uit Milaan, in de regio Lombardije. De geschiedenis van panettone gaat honderden jaren terug, en het verhaal vertelt dat het brood per ongeluk werd ontdekt door de assistent van een kok. Dankzij zijn herkomst en unieke luchtige structuur heeft het zich ontwikkeld tot een symbool van de Milanese keuken.
  • Pandoro: De pandoro daarentegen is afkomstig uit Verona, in de regio Veneto. De naam “pandoro” betekent letterlijk “gouden brood,” wat verwijst naar de prachtige gouden kleur van het brood en de luxe uitstraling ervan. Het recept zoals we dat nu kennen werd in de 19e eeuw verfijnd.

Of je nu kiest voor pandoro of panettone, beide broden zijn erg feestelijk en typisch Italiaans. Voor liefhebbers van rozijnen en gekonfijte vruchten, en een complexer smaakprofiel, is panettone een uitstekende keuze. Voor wie houdt van een zachte, boterige textuur zonder stukjes fruit, is de pandoro ideaal.

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Meer informatie