LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Prosciutto uit Italië | Kennis over Italië

Prosciutto

Veel mensen vinden dit het lekkerste stukje vlees: prosciutto (ham). Ook in Italië zijn ze er dol op en hebben ze een aantal wereldberoemde hammen, die je geproefd moet hebben! 

WAT IS PROSCIUTTO?

 

Prosciutto (crudo) is een gezouten ham van een aan de lucht gedroogde varkenspoot. Vaak wordt deze flinterdun gesneden en gebruikt als antipasto.

 

De bekendste prosciutto is ongetwijfeld de Prosciutto di Parma (Parma-ham), maar er worden veel meer prosciutti geproduceerd in Italië. Omdat de ham door lucht moet worden gedroogd, kan de smaak verschillen per regio. Maar uiteraard speelt ook de behandeling (tijd, bereiding) van de ham mee bij het creëren van de smaak.

 

Een prosciutto rijpt ongeveer 10 tot 15 maanden, maar dat is afhankelijk van het soort en de grootte.

 

Ham uit Italië

 

AFKOMST VAN DE NAAM

 

Prosciutto komt van het Italiaanse prosciugare, wat de naam is van het proces waarbij zout vocht trekt uit vlees (in dit geval). Prosciutto is het voltooid deelwoord van dit werkwoord.

 

SOORTEN

 

In Italië vind je zeer veel verschillende soorten prosciutto, teveel om hier allemaal te noemen. Daarom heb ik de drie bekendste soorten voor je opgeschreven:

 

Prosciutto di Parma

Dit is ongetwijfeld de bekendste Italiaanse ham. Hij komt uit de regio van Parma en is gebonden aan strenge regels. Wanneer je een stuk Parma-ham koopt met de .. zegel, weet je dat het varken van het stuk vlees in Italië (rondom Parma) heeft rondgelopen en een speciaal dieet gevolgd heeft. Alleen dit zou de typerende smaak geven aan het stukje vlees.

 

Prosciutto di Toscane

Ook uit de geliefde vakantiestreek komt goede ham. Hoewel Toscane ook bekend staat om haar zoutarme brood, heeft de ham uit de streek juist de eigenschap erg zout te zijn. De combinatie van deze twee is verrukkelijk!

 

Prosciutto di San Daniele

In het noordwesten van Italië (regio Friuli-Venezia Giulia) maken ze in het plaatsje San Daniele ook goede ham. Het is een wat zoetere ham.

 

Verschillende soorten ham

 

PROSCIUTTO CRUDO

 

Naast de prosciutto crudo kom je op de Italiaanse markten ook vaak prosciutto cottotegen. Dit betekent letterlijk gekookte ham. Hoewel hetzelfde stuk vlees gebruikt wordt, maar wordt in plaats van gedroogd in de lucht gestoomd.

BEREIDING

 

Je kunt prosciutto direct eten; het hoeft niet gebakken of gekookt te worden. In de winkels kun je vaak plakken prosciutto kopen, maar deze hebben al wel wat smaak verloren. Voor de lekkerste plakjes prosciutto koop je het beste een groot stuk ham en snijd je het zelf in stukjes. Na ongeveer een dag begint de ham zijn smaak langzaam te verliezen.

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN