LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is Romanesco? | Kennis over Italië

Wat is Romanesco?

Wie in Nederland in de nazomer naar de supermarkt gaat, zal hem niet altijd aantreffen, in Italië daarentegen zie je deze groente in die tijd bijna overal! De hoogste tijd om wat beter kennis te maken met misschien wel de mooiste groente: Romanesco. 

Kennismaking

 

De Romanesco komt uit de familie van de bloemkool en brocolli, maar bevat meer vitamine A en C dan zijn 'broers'. Ook de vorm en kleur zijn anders dan de andere kolen. Zo vallen meteen de typeerde torentjes op die als een kegel naar boven gaan. En waar bloemkool wordt omgeven door bladeren tijdens de groei, heeft de Romanesco niet zulke bladeren en krijgt daardoor zijn groene kleur. 

 

Bijna 50% van de wereldwijde productie van Romanesco komt uit Italië en Spanje. Dit is ook waar de groente oorspronkelijk vandaan komt. Dat zou je ook kunnen zien aan de naam. In zestiende eeuwse documenten werd er namelijk voor het eerst gesproken over de Broccolo Romanesco (Romeinse broccoli). Waarom specifiek 'romanesco' is niet helemaal duidelijk, maar ongetwijfeld werd de kool in die tijd rondom de huidige hoofdstad van het land verbouwd. 

 

Bereiding

 

Wanneer je een Romanesco hebt gekocht en wilt gebruiken, moet je hem eerst klaarmaken. Dit doe je op bijna dezelfde manier als een bloemkool; Verwijder met een mes de stam en de buitenbladeren. Was hem dan onder een stromende kraan, droog de Romanesco en snijd deze in kleinere stukken. 

Je kunt de Romanesco bakken, koken of blancheren. Zelf vind ik de kool altijd lekker met wat noten (pijnboompitten, walnoten of hazelnoten bijvoorbeeld) met wat rozemarijn. 

 
BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN