LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat je moet weten van Truffels | Kennis over Italië

Truffels & Piëmont

De herfst is de tijd waarin ze in het noorden van Italië opzoek gaan naar overheerlijke truffels. In Piëmont zoeken ze naar een specifieke soort: 'Trifola d'Alba Madonna' - of de Tartufo Bianco. Maar wat weten we eigenlijk van de truffel zelf? Ik heb wat belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet!

Wat zijn truffels?

 

Truffels zijn paddestoelen die onder de grond groeien en daardoor moeilijk te vinden zijn. Ze groeien onder bomen - of iets specifieker: onder de wortels van  de bomen. Hier halen ze hun voedingstoffen vandaan. De smaak van een truffel kan dan ook sterk verschillen. Niet alleen het ras (witte of zwarte truffels), maar ook de grootte en de omgeving is bepalend voor de smaak. 

 

Verschil tussen witte en zwarte truffel

 

In Piëmont - vooral rondom de Langhe en Monferrato - vind je de witte truffel.  Deze witte truffel wordt wel de koningin onder de truffels gnoemd. Deze soort is namelijk zeer zeldzaam, maar kent ook een zeer geconcentreerde en verfijnde aroma. Ze worden vooral gevonden van eind september tot begin januari. De zwarte truffel daarentegen kan vrijwel het gehele jaar gevonden worden. 

 

BASICS
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Meer informatie