LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een arabica koffieboon? | Kennis over Italië

Arabica koffieboon

Arabica is de naam van een koffieplant, die op veel plekken in de wereld wordt verbouwd, maar van origne uit de gebergte van Ethiopië stamt. Het wordt gezien als de eerste koffieplant die wordt verbouwd op grotere schaal. 

De Arabica-koffieplant kan tussen de 9 en 12 meter worden en levert de bonen in een vrucht die is ontstaan vanuit een witte bloem. De vruchten lijken een beetje op een kersje. In een vrucht zitten twee zaadjes, die door het samendrukken bij het rijpen uiteindelijk de koffieboon vormen. Dat geeft de koffieboon ook zijn karakteristieke vorm.

 

 

Productie

 

Uit overgebleven documenten blijkt dat de Arabica al wordt verbouwd sinds de 12e eeuw. Niet in in Ethiopië, maar in Yemen. Sindsdien is het snel gegaan en wordt de plant op veel plekken in Latijns Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië verbouwd.

Het duurt 7 jaar voor een Arabica-plant volledig volgroeid is, maar produceert zijn eerste bonen na 2 tot 4 jaar. Een plant geeft van 0.5 tot 5 kilo gedroogde koffiebonen, afhankelijk van het kilmaat en de omstandigheden.

 

Het is moelijk om deze bonen te verbouwen (moeilijker dan bijvoorbeeld de Robusta-koffieplant). Dat heeft vooral te maken met de ziektes waar de plant gevoelig voor is. Cafeïne beschermt de plant tegen ziektes, maar een Arabica-plant bevat minder cafeïne dan andere planten, waardoor het gevoeliger is voor ziektes. Maar ondanks deze zwakte neemt de Arabica 75 tot 80% van de koffieproductie voor zich.

 

Soorten melange

 

De kans is dus behoorlijk groot dat je vaak koffie drinkt waar Arabica-koffiebonen in verwerkt zijn. In de winkels zie je vaak goudmerk, zilvermerk en roodmerk staan. Het verschil zit hem in de verhoudingen van de verschillende melanges. Arabica-koffiebonen worden vaak gezien als kwalitatief beter en dat zie je terug in de verhouding. Goud bevat 100% Arabica, zilver 80% en rood 70%. Vaak is de 'rest' opgevuld met Robust-koffiebonen.

 

 

Smaak van Arabica

 

Dat de Arabica minder cafeïne bevat, is dus nadelig voor de productie, maar goed voor de smaak! Want Arabica-koffiebonen worden gezien als beter omdat er door de mindere hoeveelheid cafeïne meer ruimte is voor smaak en aroma.

 

 

KOFFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals dit uitgebreide boek over koffie; van de soorten koffiebonen, de invloed van het branden ervan op de smaak tot het kiezen van de koffie die best bij je past, de juiste manier om koffie te zetten

Meer informatie