LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een Cappuccino? | Kennis over Italië

Cappuccino & Italië

Een cappuccino is een koffievariant, die bestaat uit een kop met 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 melkschuim. Deze wordt in Italië vooral in de ochtend (voor il pranzo) gegeten. 

 

De cappuccino kent haar oorsprong uit het Oostenrijkse Wenen, waar al sinds de 17e eeuw koffie wordt geserveerd. Er zijn geschriften uit 1805 die een koffie met melkschuim en suiker beschrijven, maar zonder recept. Deze koffievariant werd Kapuziner genoemd. Door de familie Habsburg, die zich verspreidde over een groot deel van Europa, werden de koffievarianten verspreid over grote delen van hun rijk.

Rond 1930 ontwikkelde de cappuccino zich verder in Italië. Zo voegde zij gestoomde melk toe aan de koffievariant met melkschuim (kapuziner). Door de opkomst van de espresso-machines werd de espresso in Italië gezien als de standaard. Dat veranderde ook de verhoudingen van de cappuccino: espresso, gestoomde melk en melkschuim.

Hoewel de Italiaanse cappuccino over het algemeen op de meeste plekken zo wordt bereid, zijn er ook plekken in Europa waarin ze afwijken.  Sommige delen - vooral delen van het oud-Oostenrijkse rijk (Boedapest, Praag), bereiden de cappuccino nog volgens het recept van de kapuziner: koffie met melkschuim.

 

Cappuccino

 

Wanneer drink je een cappuccino?

In Italië wordt de cappuccino - en iedere andere koffievariant met melk - vaak gedronken tot voor de lunch (il pranzo). Vaak kun je de toeristen eruit pikken door te kijken wie er in de avond nog aan een cappuccino zat. Tegenwoordig drinken ook steeds meer Italianen de koffievariant wanneer ze er zin in hebben.

 

Waarom heet de cappuccino zo?

Deze koffievariant is dus ontstaan in Wenen, waar het gebruikelijk was om de koffie te vernoemen naar de kleur. De kleur van een cappuccino lijkt sterk op het habijt (de capuccio) van de kapucijnen. Waarschijnlijk is dat de reden dat men de koffie cappuccino is gaan noemen.

KOFFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN