LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. 4x Italiaanse koekjes | Kennis over Italië

Koekjes bij de koffie

De Italianen weten maar al te goed hoe je goede koffie moet maken, maar ook de koekjes mogen er zijn! In verschillende streken van het land hebben ze eeuwenoude tradities in het maken van deze kleine biscotti. In dit artikel bespreek ik graag 4 bekende met je!

 

Cantuccini

 

CANTUCCINI


De cantuccini [ kantoetsjienie] zijn kleine harde koekjes, die je volgens de traditie moet dippen in Vin Santo. Toch kun je ze ook prima onderdompelen in je koffie of thee.

 

De koekjes komen uit de Toscaanse provincie Prato. Hoewel zulke koekjes op veel plekken werden gemaakt, is het waarschijnlijk allemaal begonnen bij Antonio Mattei, die een klein zaakje had in Prato. Hij noemde zichzelf Fabbricante di Cantucci en verkocht menig koekje aan de inwoners van de Toscaanse stad. Vandaag de dag bestaat de winkel nog steeds en is de familie Mattei nog steeds de eigenaar.

Cantucci - cantuccini is het verkleinwoord - is een biscotto. Als je dat zou vertalen, zou je ' twee (keer) gebakken' krijgen. Je raadt het al, de cantuccini moeten tweemaal in de oven!

 

SAVOIARDI


Deze koekjes vind je bijna overal in Europa, maar komen oorspronkelijk uit Italië! Ze zijn bedacht aan het hof van de familie van Savoye, wat later de Koninklijke familie van Italië zou worden. De naam is een rechtstreekse verwijzing naar deze familie.

 

Wij kennen de koekjes toch vooral als lange vingers. De koekjes waren gemaakt ter gelegenheid van het bezoek aan de Franse koning. Die gaven de koekjes al snel de naam boudoir, wat wij weer hebben vertaald als lange vingers.

 

De koekjes bestaan uit eieren en suiker en hebben een zachte structuur. In Italië worden ze vaak gegeten bij de koffie, maar gebruiken ze de savoiardi toch vooral om overheerlijke tiramisu te maken!

 

AMARETTI


Ook deze koekjes vind je inmiddels in de Nederlandse supermarkten, maar zijn in Italië - in mijn ogen - nog veel lekkerder. Amaretti stamt af van het Italiaanse amaro, wat bitter betekent. Door die -etti - erachter te plakken krijg je iets als de kleine bittere (koekjes). Een prima omschrijving voor deze luchtige, maar harde koekjes.

 

Tegenwoordig vind je de koekjes overal in Italië, maar vermoedelijk zijn ze voor het eerst gemaakt aan het hof van Venetië halverwege de 17e eeuw door Francesco Moriondo. Hij voegde de amandelen, suiker en het eiwit samen en creëerde een heerlijke smaakcombinatie.

 

Cannoli

 

CANNOLI


Nog zo’n lekker Italiaans koekje! Cannoli zijn een zoete traktatie uit de Siciliaanse keuken. Letterlijk betekent cannoli (enkelvoud): lange tunnel. Dat is niet zo gek als je kijkt hoe het koekje eruit ziet. Het is een langwerpig gefrituurd koekje dat is gevuld met gezoete ricotta. Die ricotta kan worden gemengd met stukjes fruit of chocolade, waardoor het een waar feestje is om deze op te eten.

 

De cannoli komen waarschijnlijk uit de buurt van Palermo, de hoofdstad van het eiland. Ze zijn ontstaan tijdens het carnaval, maar tegenwoordig vind je ze het hele jaar door op het eiland (en daarbuiten). In Nederland zie je ze nog niet zo veel helaas, dus geniet ervan als je in Italië bent!

KOFFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals dit uitgebreide boek over koffie; van de soorten koffiebonen, de invloed van het branden ervan op de smaak tot het kiezen van de koffie die best bij je past, de juiste manier om koffie te zetten

Meer informatie