LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Overzicht van bekende koffievarianten | Kennis over Italië

Bekende koffievarianten

Dat de Italianen maar al te graag een caffè drinken, is wel bekend. Het is eerder een vraag wat voor koffie ze drinken. Voor ons Nederlanders is het soms wat verwarrend wat un caffè precies is. Om geen verrassingen te krijgen in het restaurant of café, heb ik hieronder de meest bekende soorten koffievarianten voor je uiteen gezet.

Espresso


Een espresso is de meest simpele koffie die er is en bestaat uit ongeveer 30ml. Wanneer je in Italië un caffè besteld, krijg je altijd een espresso. Het is beter om in Italië dan ook niet te spreken over un espresso, want een echte Italiaan spreekt in dat geval dus altijd van un caffè

 

Mocht je echt toe zijn aan een sterke dossis,dan is het niet ongebruikelijk om een dubbele espresso (un doppio) te bestellen. Dit zijn twee espresso's in een kopje van in totaal dus rond de 60ml. 

 

Ristretto


Voor wie een espresso nog niet sterk genoeg is, kan altijd nog kiezen voor een ristretto. In het Italiaans betekent ristretto smal of beperkt en dat zie je terug in het kopje.  Want deze variant heeft maar 15ml. Je hebt hem dan ook al op in 1 à 2 slokken! Maar let op, want het heeft wel een zeer intense smaak.

 

Koffievarianten

 

Lungo en Caffè Americano

 

Deze twee varianten zijn duidelijk minder sterk dan de espresso of ristretto. Ze worden echter nogal eens door elkaar gehaald, maar ze verschillen wel dergelijk!

 

Lungo betekent letterlijk 'lang'' of 'slap'. Dat deze koffie wat minder sterk is, komt door de langere doorlooptijd. Deze koffie is vaak ook wat bitterder, omdat het langer (immers meer water) door de gemalen koffie gaat en ook wat minder goed oplosbare componenten van de koffie meeneemt. Dat is ook de reden dat niet iedereen een grote fan is van de lungo; maar laat bepaal uiteraard vooral zelf wat je lekkerder vindt!

 

 

Een caffè americano is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten zochten naar de koffie die ze thuis ook hadden en bedachten dat je bij een espresso ook water (30ml) kunt gooien. Hierdoor krijg je wel een grotere hoeveelheid, maar ook koffie die minder sterk van smaak is.  

 

De Cappuccino
 

Een zeer bekende en geliefde koffievariant is de cappuccino. Deze bestaat uit een kop espresso, gestoomde melk en melkschuim. Voor veel Italianen is dit een kop koffie die alleen 's ochtends gedronken mag worden, melk na Il Pranzo (de lunch) is niet erg geliefd. Je kan jezelf als buitenlander prijs geven door na 11:00 toch een cappuccino te bestellen! 

Cappuccino

 

Caffè Latte


Een caffè latte is een espresso met enkel warme melk. Je vindt hierbij dus geen melkschuim. Met deze koffievariant wordt ook vaak latte art gemaakt.  

 

Caffè Corretto


Er bestaan ook koffievarianten met alcohol. De letterlijke vertaling voor dit kopje koffie is: 'Gecorrigeerde koffie'. Vaak is dit een espresso met een likeur als Grappa, Cognac of Sambuca. 

 

Macchiato


Tot slot nog twee varianten die vaak door elkaar gehaald worden: de espresso macchiato en de latte macchiato. Om het verschil duidelijk te maken, is het belangrijk om te weten wat macchiato [makkiato] betekent. Een goede vertaling zou 'gevlekt' zijn. Een Espresso Macchiato betekent dan dus letterlijk een -met melk- gevlekte espresso en een Latte Macchiato betekent dan dus -met koffie- gevlekte melk. In een Latte Macchiato zit dus veel meer melk(schuim) dan in een Espresso Macchiato. De hoeveelheid koffie blijft echter wel gelijk! Er zit in allebei een espresso. 

KOFFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN