LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Latte Art: Hoe moet het? | Kennis over Italië

Latte Art

Wanneer je een fanatieke cappuccino-drinker bent, heb je het ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen: een mooi hart of een blad (Rosetta) van de melk in de cremalaag van je koffie. Latte Art wordt dit genoemd. We zijn opzoek gegaan naar de geschiedenis en de bereiding van deze bijzondere vorm van koffiekunst. 

Waar deze koffiekunst vandaan komt, is niet zeker. Maar het kan pas zijn ontstaan nadat de koffiemachines de mogelijkheid hadden om van melk zogenaamd microfoam te maken. Dit is gestoomde melk als het ware. In Amerika gaat het verhaal dat David Schomer van Espresso Vivace begin jaren '80 een van de eerste mensen was die in zijn cafeetje de cappuccini serveerde met een mooie tekening in de cremalaag van de espresso. Op het internet vonden we een krantenartikel uit 1992 van deze Schomer, waarin hij de Latte Art aan de Amerikanen uitgelegd.

 

Latte Art

 

Probeer het zelf!

 

Het vergt wat oefening, maar uiteindelijk zou ook jij een mooie blaadje of hartje moeten kunnen krijgen in je cappuccino! Hieronder hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je het kunt oefenen.

 

Wat heb je nodig?

 

  • Kop voor een cappuccino, de kop moet een ronde bodem hebben.
  • Een espresso
  • Volle (houdbare) melk
  • Melkkan
  • Koffiezetapparaat met stoompijpje
  • Eventueel een thermometer

 

Hoe moet je het doen? 

 

1. Il Caffè

Natuurlijk staat ten alle tijden de kwaliteit van de koffie voorop. Dus zorg ervoor dat je een lekkere espresso maakt. Weet je niet zo goed wat de maat is van een espresso? Een tijdje geleden heb ik een artikel geschreven over de verschillende koffievariaties. Uiteraard kun je de espresso ook pas maken, nadat je de melk hebt opgewarmd!

 

2. Il Latte

Dan de melk, het belangrijkste onderdeel. Gebruik het liefst -verse of houdbare - volle melk. Of je vers of houdbaar kiest, is een beetje afhankelijk wat je lekker vindt. Verse melk heeft een iets romige smaak dan de houdbare variant. Het is in ieder geval belangrijk dat je geen halfvolle melk pakt, want deze bevat minder vet en zorgt daardoor voor een minder goede structuur. Verder moet je ervoor zorgen dat de melk koud is (dat zorgt voor een smaakvoller en vooral sterkere schuim). De vraag is natuurlijk wat 'koud' is? Melk die tegen het vriespunt aanzit (1 à 2 graden), maakt het maken makkelijker.

 

3. Opkloppen melk

Vervolgens gaan we aan de slag met het stoompijpje. Hiermee gaan we de melk verwarmen en opkloppen, zodat het een stevige gladde substantie wordt. Zet het stoompijpje op de bodem van de melkkan en zet het stoompijpje aan. Haal dan heel voorzichtig het kannetje naar beneden (stoomppijpje kan immers niet omhoog), totdat het stoomppijpje bijna uit de melk komt. Zorg ervoor dat er niet teveel (grote) bellen ontstaan.

 

4. Opwarmen melk

Dan gaan we de melk verwarmen: Zet het stoompijpje aan de bodem tegen de zijkant van de melkkan en beweeg het stoompijpje langzaam langs de zijkant van de kan. Houd de temperatuur van melk goed in de gate, je moet stoppen wanneer hij rond de 65 graden is, want na de 70 graden is de melk niet meer lekker. Haal de stoompijp er dan uit en laat de melk even rusten.

 

5. Inschenken van melk

Dan gaan we beginnen met de kunst. Hier zullen we uitleggen hoe je een rosetta (blaadje) maken moet. Wanneer je dit beheerst, kun je naar moeilijkere figuurtjes zoeken op het internet! Pak de kop espresso en de melkkan en giet de melk in de espresso totdat er zo'n 2-3 cm melk in zit (wanneer je de melk ziet naderen door de koffie), zet de kan zo dicht mogelijk op de kop en maak dan met de pols korte bewegingen naar de zijkant van de kop, zodat er een figuurtje ontstaat. Wanneer de kop bijna gevuld is, ga je in een rechte streep weer door het figuurtje heen.

 

Cappuccino

 

Mislukt?

 

Het feit dat we hier een kopje aan moeten wijden, biedt misschien wat troost. Het is een kwestie van oefenen en oefenen voordat je dit goed beheerst. Op youtube staan ontzettend veel filmpjes van koffieliefhebbers die maar al te graag laten zien hoe je zo'n mooie kop koffie krijgt. Ook vonden we een video waarin ze de melk vervangen door water met zeep, ter oefening voor het opkloppen en verwarmen uiteraard. Op die manier verspil je niet liters melk bij het oefenen!

 

KOFFIE
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals dit uitgebreide boek over koffie; van de soorten koffiebonen, de invloed van het branden ervan op de smaak tot het kiezen van de koffie die best bij je past, de juiste manier om koffie te zetten

Meer informatie