LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat zijn Cantuccini koekjes? | Kennis over Italië

Cantuccini: koekjes uit Toscane

In Toscane weet men; voor het slapen gaan, neem je goed glas Vin Santo met wat lekkere Cantuccini! De wijn moet je helaas gewoon in de winkel kopen, maar de koekjes kun je heel gemakkelijk zelf maken! Ik zal je uitleggen hoe.

 

 

De cantuccini [ kantoetsjienie] komen uit de Toscaanse provincie Prato. Hoewel zulke koekjes op veel plekken werden gemaakt, is het waarschijnlijk allemaal begonnen bij Antonio Mattei, die een klein zaakje had in de stad Prato. Hij noemde zichzelf Fabbricante di Cantucci en verkocht menig koekje aan de inwoners van de Toscaanse stad. Vandaag de dag bestaat de winkel nog steeds en is de familie Mattei nog steeds de eigenaar.

Op steeds meer plekken in Nederland vind je tegenwoordig deze Cantuccini. Soms worden ze ook cantucci genoemd. Dit is praktisch hetzelfde, aangezien cantuccini  het verkleinwoord is. Cantuccini behoren tot de biscotti. Als je dat zou vertalen, zou je 'twee (keer) gebakken' krijgen. Je raadt het al, de cantuccini moeten tweemaal in de oven!

 

Cantuccini uit Prato

 

Wat heb je nodig?

 

 • 400 gram bloem
 • 4 eieren
 • 250 gram suiker
 • 150 gram boter
 • 200 gram gehakte amandelen
 • Sinaasappelschil van 1 sinaasappel.
 • 1 theelepel bakpoeder.

 

Hoe maak je cantuccini?

 1. Verwarm de oven voor op 180º C.
   
 2. Roer in een kom de bloem, suiker, de eieren, de sinaasappelschillen, de boter en het bakpoeder tot een romig mengsel. Voeg daarna ook de amandelen toe en roer nogmaals goed.
   
 3. Maak dan rollen/worsten van het deeg en verdeel deze rollen over de lengte van de bakplaat. Zorg er wel voor dat er wat ruimte tussen de rollen is, zodat ze een beetje kunnen groeien in de oven.
   
 4. Zet de bakplaat dan voor 15 à 20 minuutjes in de oven.
   
 5. Haal ze er voorzichtig uit en snijdt ze - diagonaal - in ongeveer 2cm dikke koekjes.
   
 6. Wanneer je ze nog niet heel erg knapperig vindt, zet ze dan voor ongeveer 5 minuutjes weer in de oven!

 

Varianten van Cantuccini

 

Varianten

Net zoals bij veel andere oude recepten, bestaan er tal van varianten en is het moeilijk om te achterhalen wat het origineel is. Het recept dat ik jullie geef, is heel simpel en bevat maar weinig ingrediënten. Toch kun je wel wat variëren. Zo kun je in plaats van sinaasappelschil ook citroenschil gebruiken (of dit helemaal weglaten) of kun je wat Vin Santo toevoegen!

 

 

RECEPTEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN