Nu de dagen weer wat korter worden en het weer slechter, is het tijd voor warme chocolade. Waar wij dan vaak warme chocolademelk drinken, hebben de Italianen een ander (verrukkelijk) recept met warme chocolade!
Hoewel het recept niet afkomstig is uit Italië, vind je het er volop. Met name in het noorden kun je het deze dagen veel bestellen in de cafeetjes. Cioccolata calda is wat dikker dan wij gewend zijn van chocolademelk en je kunt het dan ook beter 'drinken' met een lepeltje. Het wordt helemaal smullen met wat panna montata (slagroom)!
Voor 1 kopje:
Moeilijk is het niet: Pak een steelpannetje en voeg de melk, het cacao en de maizena samen. Breng je het op een lagere pit al roerend aan de kook en laat het indikken. Wanneer het dik genoeg is, vul je het kopje!
Cioccolata Calda [tsjokkolata kalda] betekent letterlijk warme chocolade. Calda lijkt misschien op koud, maar het Italiaanse woord voor koud is freddo.
Daarnaast zou het best kunnen dat je voor Chocolade cioccolato geleerd hebt, het kan en mag namelijk allebei. Chocolade/cacao is van oorsprong geen Italiaans product, de naam komt waarschijnlijk vanuit het Engelse chocolate. En omdat de Italiaanse regio's in die tijd gescheiden waren en ze allemaal een ander dialect hadden, bestaan er meerdere versies. In de meeste provincies spreken ze over cioccolata, maar in bijvoorbeeld Lombardije zeggen ze juist weer cioccolato.
Soms gebruiken ze beide benamingen, in dat geval is cioccolata voor het gebruik in dranken en cioccolato voor het gebruik in gerechten.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie