LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Geniet van je eigen Cioccolata Calda | Kennis over Italië

Warme Chocolade uit Italië

Nu de dagen weer wat korter worden en het weer slechter, is het tijd voor warme chocolade. Waar wij dan vaak warme chocolademelk drinken, hebben de Italianen een ander (verrukkelijk) recept met warme chocolade! 

Hoewel het recept niet afkomstig is uit Italië, vind je het er volop. Met name in het noorden kun je het deze dagen veel bestellen in de cafeetjes. Cioccolata calda is wat dikker dan wij gewend zijn van chocolademelk en je kunt het dan ook beter 'drinken' met een lepeltje. Het wordt helemaal smullen met wat panna montata (slagroom)!

 

Cioccolata calda uit Italie

 

Wat heb je nodig?

 

Voor 1 kopje:

  • 25 ml magere melk (verse melk, maakt niet uit welke, is ook prima)
    15 gr cacao
    10 gr aardappelmeel (of maizena)

 

Hoe maak je het?

 

Moeilijk is het niet: Pak een steelpannetje en voeg de melk, het cacao en de maizena samen. Breng je het op een lagere pit al roerend aan de kook en laat het indikken. Wanneer het dik genoeg is, vul je het kopje!

 

Taalweetje over chocolade

 

Cioccolata Calda [tsjokkolata kalda] betekent letterlijk warme chocolade. Calda lijkt misschien op koud, maar het Italiaanse woord voor koud is freddo. ​

 

Daarnaast zou het best kunnen dat je voor Chocolade cioccolato geleerd hebt, het kan en mag namelijk allebei. Chocolade/cacao is van oorsprong geen Italiaans product, de naam komt waarschijnlijk vanuit het Engelse chocolate. En omdat de Italiaanse regio's in die tijd gescheiden waren en ze allemaal een ander dialect hadden, bestaan er meerdere versies. In de meeste provincies spreken ze over cioccolata, maar in bijvoorbeeld Lombardije zeggen ze juist weer cioccolato.


Soms gebruiken ze beide benamingen, in dat geval is cioccolata voor het gebruik in dranken en cioccolato voor het gebruik in gerechten.

 

 

RECEPTEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN