Wanneer je aan een focaccia denkt, denk je ongetwijfeld aan Italië. Je vindt door heel het land verschillende variaties. Zo is de focaccia uit Ligurië (Genua) zeer bekend, maar ook de variant uit het uiterste zuiden mag er zijn! Laten we de Focaccia Pugliese eens proberen!
In Nederland kennen we voornamelijk de focaccia uit het noorden, maar vind je zelden de variant uit het zuiden. Wat de focaccia uit Puglia (Apulië) vooral bijzonder maakt, is het gebruik van aardappelen. Door dit toe te voegen als ingrediënt krijgt het brood een andere structuur en een andere smaak.
180 g aardappels
250 g bloem
200 tarwegriesmeel
25 gram verse gist
3 el olijfolie
300 ml water op kamertemperatuur
10 g zout
theelepeltje suiker
theelepeltje zout
1 ui
paar takjes rozemarijn
150 gram cherrytomaatjes
Bereid de aardappels door ze te schillen en te koken.
Bereid de gist door het op te lossen in water en vijf minuten te laten staan.
Stamp de aardappelen fijn, meng ze samen met het bloem, het meel, het zout en de suiker. Maak een kuiltje en voeg het gist en het water toe aan dit kuiltje.
Kneed het geheel goed tot een mooie bol. Doe deze vervolgens in een kom, dek deze af en leg deze op een donkere koele plek, zodat het twee uur kan rijzen.
Snijd de tomaten, rozemarijn en de ui.
Wanneer de twee uur voorbij is, kun je de oven voorverwarmen op 225 graden.
Rol het deeg dan uit op een bakplaat tot een rechthoekige plak van ongeveer één centimeter dik en duw de tomaatjes en ui in het deeg en strooi de rozemarijn eroverheen.
Zet het geheel zo'n 15 tot 20 minuutjes in de oven.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie