LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Limoncello; simpel en zó lekker | Kennis over Italië

Limoncello; simpel en zó lekker

Iedereen die al wat jaartjes mee gaat, heeft ongetwijfeld wel eens een limoncello geproefd. Het drankje kent zijn oorsprong aan de kust van Amalfi en Sorrento, waar veel citroenen tegen de rotsen groeien. In dit artikel geef ik je wat achtergrond informatie over dit lekkere drankje en leer ik het je zelf maken! 

Citroenen van de kust van Amalfi

De Amalfi-kust is bekend van de dorpjes die gebouwd zijn op en aan de rotsen aan de zee, maar ook zeker de vele 'terassen' vol citroenbomen aan de kust zijn wereldwijd een bekend fenomeen. Al sinds de middeleeuwen verbouwen de inwoners van de streek hier deze citrusvrucht!

Er groeien twee soorten citroenen: de ponsiri en de profumati (sfusato amalfitano). De ponsiri zijn het grootst en kunnen zo groot worden als een flink balletje, terwijl de profumati (profumare betekent zoiets als 'lekker ruiken') kleiner zijn, maar een zeer kenmerkende geur hebben! Die profumati worden mede door die geur gebruikt in salades en dessert, maar ook voor de limoncello!

 

 

Digistief

De limoncello wordt in Italië oorspronkelijk gedronken als digistief, dus ná de maaltijd. Toch wordt het drankje tegenwoordig veel vaker gemixed. De ijskoude Limoncello is volgens de cocktailmakers uitermate geschikt om een lekker drankje te maken!

Wat heb je nodig?

  • 0,5l wodka
  • 4 à 5 citroenen*
  • 150 g suiker
  • 0,3l water

* Ik raad je aan om onbespoten citroenen te gebruiken. Voor de limoncello heb je namelijk de schil nodig en dan is een onbespoten citroen toch net even wat beter voor je!

 

Limoncello

 

Hoe maak je Limoncello?

Ik heb het recept opgesteld in zeven simpele stappen:​

  1. Pak een flinke pot en schenk daar de wodka in.
  2. Was dan de citroenen goed schoon en schil ze. Het mag best een dikke laag zijn, zolang je de witte rand maar zoveel mogelijk vermijd. Deze geven de drank namelijk een bitter smaakje.
  3. Werp vervolgens de citroenschillen in de wodka en sluit de pot af.
  4. Zet de pot zo'n 3 weken op een koele donkere plek: de kelder bijvoorbeeld.
  5. Wanneer je drie weken gewacht hebt, kun je verder gaan door het water aan de kook te brengen en de suiker er in op te lossen. Laat het mengsel daarna goed afkoelen en voeg het vervolgens bij de Limoenenwodka.
  6. Laat het dan nog minstens een week op die koele donkere plek staan.
  7. Uiteindelijk zeef je de schillen uit de fles en kun je het drinken!

Door het hoge alcoholpercentage kun je de limoncello een behoorlijke tijd laten staan. Maar wie wilt dat nu? Drink het lekker op na een lekkere maaltijd. Cin cin!

 

RECEPTEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Meer informatie