Iedereen die al wat jaartjes mee gaat, heeft ongetwijfeld wel eens een limoncello geproefd. Het drankje kent zijn oorsprong aan de kust van Amalfi en Sorrento, waar veel citroenen tegen de rotsen groeien. In dit artikel geef ik je wat achtergrond informatie over dit lekkere drankje en leer ik het je zelf maken!
De Amalfi-kust is bekend van de dorpjes die gebouwd zijn op en aan de rotsen aan de zee, maar ook zeker de vele 'terassen' vol citroenbomen aan de kust zijn wereldwijd een bekend fenomeen. Al sinds de middeleeuwen verbouwen de inwoners van de streek hier deze citrusvrucht!
Er groeien twee soorten citroenen: de ponsiri en de profumati (sfusato amalfitano). De ponsiri zijn het grootst en kunnen zo groot worden als een flink balletje, terwijl de profumati (profumare betekent zoiets als 'lekker ruiken') kleiner zijn, maar een zeer kenmerkende geur hebben! Die profumati worden mede door die geur gebruikt in salades en dessert, maar ook voor de limoncello!
De limoncello wordt in Italië oorspronkelijk gedronken als digistief, dus ná de maaltijd. Toch wordt het drankje tegenwoordig veel vaker gemixed. De ijskoude Limoncello is volgens de cocktailmakers uitermate geschikt om een lekker drankje te maken!
* Ik raad je aan om onbespoten citroenen te gebruiken. Voor de limoncello heb je namelijk de schil nodig en dan is een onbespoten citroen toch net even wat beter voor je!
Ik heb het recept opgesteld in zeven simpele stappen:
Door het hoge alcoholpercentage kun je de limoncello een behoorlijke tijd laten staan. Maar wie wilt dat nu? Drink het lekker op na een lekkere maaltijd. Cin cin!
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie