LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Maak zelf Pesto uit Genua | Kennis over Italië

Pesto uit Genua (Pesto Genovese)

De regio Ligurië staat bekend om zijn smakelijke keuken. Denk bijvoorbeeld aan de goede olijfolie of de lekkere focaccia.  Een van de pronkstukken uit deze keuken is toch wel de Pesto Genovese, een saus die alleen de naam mag krijgen wanneer de juiste ingrediënten gebruikt worden. Wanneer dit goddelijke goed klaar is, kun je er heel veel lekkere gerechten mee maken! 

Het origineel

Dat de Italianen trots zijn op hun producten, wordt ook bij de pesto genovese maar weer eens duidelijk. Er bestaat in Genua namelijk een Consortium dat ervoor moet zorgen dat het originele recept van deze saus bestaan blijft. Dit doen ze bijvoorbeeld door het originele recept te delen. Zo zou je de basilicum uit de Genuaanse wijk Pra' nodig hebben, eveneens als olijfolie uit Ligurië en knoflook, zeezout, pijnboompitjes, Pecorino en Parmezaanse kaas.

Er zijn wel wat redenen te bedenken waarom je het een liever hebt dan het ander; zo smaakt de Ligurische olijfolie wat milder dan de Toscaanse of Umbrische variant. Desalniettemin kun je de pesto natuurlijk ook maken met Hollandse basilicum en olijfolie uit Griekenland.

 

Potje Pesto Genovese

 

Wat heb je nodig?

Ik begrijp dat we niet allemaal wonen in of om Genua, dus wij gaan Pesto - beetje - Genovese maken:

  • Flink wat Olijfolie extra vergine (100ml)
  • 1 knoflookteentje
  • 2 basilicumplantjes (50 gram in totaal)
  • 30 gram Peccorino
  • 70 gram Parmigiano Reggiano
  • 15 gram pijnboompitjes
  • beetje zeezout.
  • Een vijzel is handig

 

Hoe maak je de pesto?

  1. Snijd allereerst de knoflook in kleinere stukken en maak deze met het zeezout fijn. Het wordt dan een klein minimoesje, waaraan we de pijnboompitjes moeten worden toegevoegd. Plet ook deze fijn met de vijzel.
  2. Dan is het tijd om wat basilicum toe te voegen.Maak allereerst de blaadjes los van de plant, was ze minimaal (of kies biologische en was ze niet) en doe ze in kleine hoeveelheden in de vijzel. Volgens de Italianen is het niet de bedoeling dat je ze ordinair moet stampen, maar dat je met de vijzel rondjes draait om zo een betere smaak én geur te krijgen.
  3. Wanneer je alle basilicum hebt gebruikt, is het tijd voor de kaas en de olie. Gooi alles bij elkaar en meng het goed met het groene baslicummoesje. En dan ben je klaar en kun je het gebruiken voor alles wat je lekker vindt!

 

Lekker bord pasta met pesto

 

Gestamp

Het is wel handig om een vijzel in huis te hebben, wanneer je de pesto wilt gaan maken. Pesto betekent in het Italiaans namelijk fijn gestampt en komt van het Italiaanse werkwoord pestare, wat dan dus fijn stampen betekent.

RECEPTEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN

Aanbevolen boek

Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Meer informatie