De regio Ligurië staat bekend om zijn smakelijke keuken. Denk bijvoorbeeld aan de goede olijfolie of de lekkere focaccia. Een van de pronkstukken uit deze keuken is toch wel de Pesto Genovese, een saus die alleen de naam mag krijgen wanneer de juiste ingrediënten gebruikt worden. Wanneer dit goddelijke goed klaar is, kun je er heel veel lekkere gerechten mee maken!
Dat de Italianen trots zijn op hun producten, wordt ook bij de pesto genovese maar weer eens duidelijk. Er bestaat in Genua namelijk een Consortium dat ervoor moet zorgen dat het originele recept van deze saus bestaan blijft. Dit doen ze bijvoorbeeld door het originele recept te delen. Zo zou je de basilicum uit de Genuaanse wijk Pra' nodig hebben, eveneens als olijfolie uit Ligurië en knoflook, zeezout, pijnboompitjes, Pecorino en Parmezaanse kaas.
Er zijn wel wat redenen te bedenken waarom je het een liever hebt dan het ander; zo smaakt de Ligurische olijfolie wat milder dan de Toscaanse of Umbrische variant. Desalniettemin kun je de pesto natuurlijk ook maken met Hollandse basilicum en olijfolie uit Griekenland.
Ik begrijp dat we niet allemaal wonen in of om Genua, dus wij gaan Pesto - beetje - Genovese maken:
Het is wel handig om een vijzel in huis te hebben, wanneer je de pesto wilt gaan maken. Pesto betekent in het Italiaans namelijk fijn gestampt en komt van het Italiaanse werkwoord pestare, wat dan dus fijn stampen betekent.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie