LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is Chinotto? | Kennis over Italië

Wat is Chinotto?

De chinotto is een drankje dat vooral gemaakt wordt in de Ligurische provincie en stad Savona. Het wordt gemaakt van de chinotto-vrucht, wat een citrusachtige soort is. Toch lijkt het meer op cola dan op sinaasappelsap. Het smaakt echter zeer bitter - veel bitterder dan cola. 

Chinottoplant

 

Het drankje Chinotto is vernoemd naar haar belangrijkste ingrediënt: de chinotto uit de chinottoboom (Citrus myrtifolia). Deze bomen zijn vandaag de dag volop te vinden in de streek rondom Savona, maar dat is niet altijd zo geweest. 'Pas'  in de zestiende eeuw nam een reizer een boompje mee uit China en plantte deze in deze streek. De omstandigheden bleken perfect te zijn voor de chinottoboom, die sindsdien haar vruchten hier werpt. 

 

 Chinottoplant

 

Mocht je in de omgeving van Savona zijn en langs zo'n mooie boom komen, pluk er dan niet een vrucht van! Hoewel ze er erg aantrekkelijk uitzien, smaken ze zeer bitter. Je zult ze dan ook niet zo snel in een supermarkt tegenkomen. Om er wat 'lekkers' van te maken, moeten ze de vruchten konfijten (drogend in suiker leggen). 

 

Slowfood

 

Het konfijten is niet gemakkelijk en het duurt bovendien erg lang. Aan het eind van de vorige eeuw nam de vraag naar het drankje af en leek het producenten minder aantrekkelijk om door te gaan met het drankje. Gelukkig kwam in 2004 de stichting Slow Food in actie. Deze organistatie - wiens voorganger Arcigola is gesticht ter protest van de eerste MacDonalds in Italië -  zet zich in voor het behoud van producten en gerechten die dreigen te verdwijnen. 

 

Uiteindelijk is de vraag naar het product toegenomen en kun je het op veel plekken in en buiten Italië kopen. De meest bekende fabrikant is het Italiaanse San Pellegrino.

 

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN