LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een Cumelo? | Kennis over Italië

Wat is een Cumelo?

Sinds kort vind je in de Nederlandse supermarkten de Cumelo. Deze kruising tussen een komkommer en meloen kennen ze in Puglia als la Barattiera. Het is een vergeten groente, die in een rap tempo een comeback maakt! In dit artikel leg ik uit waar de Cumelo vandaan komt en hoe je haar het beste kunt eten.

De cumelo - of barattiera - is een zomergroente uit de regio Puglia; in het bijzonder rondom Bari, Brindisi en Ostuni. Het was lange tijd een zeer gewaardeerde groente. Al in de zeventiende eeuw zouden de pugliesi deze bijzondere kruising verbouwen aan de kust van de Adriatische zee.  De afgelopen decennia is de groente echter in de vergetelheid geraakt, ze werden nog wel verbouwd, maar slechts op kleine schaal. Daar is nu dus weer verandering in gekomen. De cumelo is weer hip in het zuiden van Italië en inmiddels worden ze dus ook geëxporteerd naar andere landen. 

 

De Cumelo (Barattiere)

 

Het heeft de vorm van een kleine meloen en ook de schil en de aanwezigheid van pitjes laten je denken dat je hier te maken hebt met een zuivere meloen. Wanneer je echter een hap neemt, zal de smaak van komkommer toch vooral overheersen. Het heeft iets meer bite dan een normale komkommer en is ook iets zoeter. Heerlijk dus voor een warme zomerdag! 

 

Recepten

 

Je kunt de cumelo het beste serveren bij een lekkere salade of zo uit de hand. Een salade met ui, tomaten, oregano en cumelo zou een lekkere zomerse salade kunnen zijn. Er zijn echter ook andere mogelijkheden. Zo zou je ook tzatziki kunnen maken en de komkommer kunnen vervangen door de cumelo. Op die manier wordt de tzatziki iets zoeter. 

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN