LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is een Focaccia? | Kennis over Italië

Wat is een Focaccia?

Een van de meest bekende producten uit de Italiaanse keuken is de focaccia. Het broodsoort is ontstaan in de regio Ligurië uit noodzaak. Inmiddels is verkrijgbaar in heel Italië en bestaan er diverse varianten. In dit artikel neem ik je mee naar de geschiedenis en vertel ik je over verschillende varianten.  

Ligurië is een regio in het noordwesten van Italië. Het is een smalle regio die bijna in zijn geheel aan zee ligt. Dit is voor de mens een heerlijk klimaat en uiteraard goed voor de visserij, maar de zeewind zorgt er ook voor dat het lastig is een goed brood te bakken. Het deeg brood kan moeilijk rijzen en het brood kan niet uitharden doordat de lucht dichtbij zee veel vochtiger is. De Etrusken kenden dit probleem ook al en hadden daar een oplosisng op bedacht: een brood van ongegist deeg, die direct van het vuur gegeten kon worden. 

In Ligurië zijn ze verder gegaan met dit idee en hebben diverse kruiden en olie toegevoegd aan het recept om het brood wat meer smaak te geven. Bijna ieder dorp in de Italiaanse regio heeft een eigen recept voor een focaccia. Zo kent het dorpje Camogli een harde variant, terwijl ze in het naastgelegen Recco een variant maken met Stracchino-kaas. Het loont dus echt om naar de lokale bakkerij te gaan en te vragen om de plaatselijke focaccia!

 

Hoe eten de Italianen een focaccia?

De focaccia kan op veel manieren worden gebruikt. Zo kun je een Focaccia eten als brood en hem beleggen met kaas of vlees, maar hij wordt ook regelmatig gebruikt als bijgegerecht.

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN