LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. De keuken van Calabrië: van uit tot zwaardvis | Kennis over Italië

De pittige keuken van Calabrië

De keuken van Calabrië is sterk beïnvloedt door de mensen die hebben geregeerd over het gebied: van de oude Grieken en Romeinen tot de Sicilianen en de Spanjaarden. Welke gerechten en producten je zeker moet proeven, wanneer je in Calabrië bent, heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Buon Appetito!

Cucina Povera

Calabrië is een van de armste regio's van Italië en dat heeft ook z'n invloeden op de keuken. Het is allemaal vrij eenvoudig. Dat komt ook mede doordat het klimaat en het landschap niet geschikt zijn om producten te verbouwen voor het gehele jaar. Vandaar dat ze in Calabrië veel producten conserveren. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde worsten of producten ingemaakt in olie.

Ik behandel vier typisch Calabrese gerechten/producten in het bijzonder: Pesce Spada, 'Nduja, de Cipolla Rossa en Morseddhu.

 

Zwaardvis gevangen in Calabrie

 

De Zwaardvis

In Calabrië zijn de dol op vis en dan met name op il pesce spada (zwaardvis). Ze weten deze bijzondere vis op heel veel verschillende manieren te bereiden: gegrilde zwaardvis, zwaardvis met pasta of gevulde zwaardvis. Wanneer je in de zomer in Calabrië bent, moet je zeker naar een van de vele festivals (sagra pescespada) gaan om een stuk te proeven. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de vin te proeven, heb je geluk. Dit schijnt het lekkerste stuk te zijn!

 

Nduja

 

'Nduja

Een echt Calabrees product is de 'nduja. Dit bestaat eigenlijk gewoon uit het varkensvlees dat overblijft. Een mooi voorbeeld van de cucina povera uit Calabrië. Ze zijn dol op vlees en omdat ze sommige delen van het vlees niet kunnen verwerken tot salami of worst, hebben ze er een mengelmoesje van gemaakt dat bijzonder goed smaakt en zowel kan worden gesmeerd als door de pasta kan worden gemengd. Alles eruit halen wat erin zit dus. Vaak wordt de 'nduja verder op smaak gebracht met wat peperoncini.

 

Rode ui

 

Rode ui

In de omgeving van de Calabrese stad Tropea groeit de cipolla rossa (rode ui). Iets wat wij ook wel eens per week door onze maaltijden doen, maar de uien uit Tropea zijn al jaren van uitstekende kwaltieit. De ligging is blijkbaar zo goed en gunstig voor deze ui dat het de perfecte smaak heeft, welke nergens anders ter wereld wordt geëvenaard. De rode ui staat er bekend om dat hij iets pittiger is dan zijn grote broertje de gele ui. In Calabrië houden ze trouwens sowieso wel van wat meer pit; zo ontbreken de peperoncini amper in een gerecht.

 

Morseddhu

We weten nu wel dat de Calabresen dol zijn op vlees, maar wist je dat dat ook tot uiting komt bij het ontbijt? Een typisch Calabrees ontbijt is de Morseddhu. Het bestaat uit gemalen varkensvlees met ingewanden, welke samen zijn gestoofd in rode wijn, tomaten, kruiden en spekvet. Dit samen vormt een vleespastei dat te eten is op bijvoorbeeld brood. Het is een hartig ontbijt dus, wat afwijkt van het traditionele Italiaanse ontbijt, dat vaak bestaat uit iets zoets (dolci) en een lekkere cappuccino.

 

 

 

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN