LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Koffie uit Piëmont | Kennis over Italië

Koffie uit Piemonte

Hoewel Triëst wordt gezien als de koffiehoofdstad van Italië, komen ook veel bekende koffiebedrijven uit - om rondom - Turijn. Wat dacht je van Bialetti of Lavazza? In dit artikel neem ik je mee naar de geschiedenis van deze koffie-giganten.

Koffie

 

Lavazza

 

Tegenwoordig zie je veel de reclamespot van Lavazza op de televisie en op het internet. Daarin verkondigen ze ook hoe Luigi Lavazza in 1895 een bijzondere winkel opende in het hartje van Turijn. Een bijzondere winkel, omdat het de eerste plek was waar je koffie-melange kon kopen. Luigi Lavazza was namelijk de eerste die koffiebonen met een verschillende afkomst combineerde en er een melange van maakte.

 

Het bleek een groot succes en vandaag de dag is Lavazza de marktleider in de productie van koffie in hét koffieland Italië. Het bedrijf concentreert zich nog steeds alleen op het produceren en het verwerken van koffie. Wereldwijd doet Lavazza - dat je kunt herkennen aan de blauwe streep en de hoge A - het ook goed. Het zou de zevende koffiebrander ter wereld zijn!

 

Bicerin

 

Een drankje dat je zeker moet drinken wanneer je in Turijn bent, is de Bicerin. Het is een mix van chocolade, een espresso, melk en wat room. Het dankt zijn naam en het glas waarin het geserveerd werd. Bicerin betekent namelijk in het Piemontisch dialect: een klein glas.

 

Bialetti Moka Express

 

Bialetti

 

Je hebt als Italië-gek ongetwijfeld wel eens gehoord van Bialetti. Met de Bialetti Moka Express kun je heerlijke espresso-look-a-likes maken. Look-a-likes, want de druk van een Bialetti ligt te hoog om het officiëel een espresso te mogen noemen. 

 

Het begon allemaal in 1919 toen Alfonso Bialetti een bedrijfje oprichtte dat zich bezig hield met het ontwerpen en ontwikkelen van metaalvoorwerpen. Bialetti had dus nog niks met koffie te doen. Dat veranderde in 1933 toen Luigi Di Ponti zijn ontwerp voor de Moka express verkocht aan Alfonso. Het achthoekige ontwerp is het symbool geworden van Bialetti, samen met de bekende L'omino con i baffi - de man met de snor. Dit mannetje met zijn grote neus en snorretje is ontworpen in 1953 door Paul Campani. Het moest de Moka Express van Bialetti onderscheiden van alle namaak-ontwerpen van concurrenten.  

 

Wil je weten hoe de Bialetti werkt? Lees dan verder in dit artikel.

 

Caffè Vergnano

 

Wat minder bekend in Nederland is Caffè Vergnano. Deze koffiebrander is opgericht in 1882 in Chieri - een plaatsje net buiten Turijn - door Domenico Vergnano. Net als Lavazza houdt Vergnano zich uitsluitend bezig met het produceren van koffie en verkopen hun koffie vooral binnen Italië. Ze kwamen een aantal jaar geleden in opspraak, omdat ze koffiecapsules produceren die paste in de machines van Nespresso - tot grote ergenis van de machinemaker. Iets wat is overgenomen door andere bedrijven, waaronder Douwe Egberts en L'Or.

 

Koffiebonen

 

Koffie drinken in Turijn

 

Ook vandaag de dag kun je genieten van heerlijke koffie in Turijn. De binnenstad beschikt over tal van elegante koffiebarretjes, waarvan sommige hun oorsprong kennen uit de 19e eeuw! Caffè San Carlo is waarschijnlijk de oudste bar. Al sinds 1837(!) voorziet dit barretje je van heerlijke koffie in een prachtige ambiance van kroonluchters, tafels met marmeren bladen en grote spiegels.

 

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN