LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is 'Nduja? | Kennis over Italië

Wat is 'Nduja?

'Nduja is een (zeer) pittige en smeerbare worst uit het zuiden van Italië. Het wordt meestal gemaakt met delen van het varken, zoals de schouder en buik, zongerijpte pepers en wat knoflook, peper en zout.

‘Nduja is behoorlijk pittig. Het vlees wordt gekneed met de kruiden en pepers en daarna voor lange tijd gedroogd. Hoe pittig het is, hangt af van de soorten pepers die gebruikt zijn bij de bereiding van de worst, maar veelal is dit behoorlijk.  Het wordt voornamelijk geserveerd met sneetjes brood of met rijpe kaas, maar de unieke smaak maakt het geschikt voor een verscheidenheid aan gerechten. Het kan bijvoorbeeld ook worden toegevoegd aan pastasauzen. Mocht het echt te pittig zijn, kun je het wat ‘verzachten’ met olijfolie. 

 

'Nduja
 

Calabrië

'Nduja is afkomstig uit het kleine dorpje Spilinga in het zuiden van Calabrië. Je kunt het in deze regio in tal van vormen kopen, maar de worst zelf is uiteraard het meest traditioneel.  De keuken van deze regio in het zuiden van Italië staat bekend om haar pittige eten - zo wordt de rode ui er ook veelvuldig verbouwd - en haar goedkope producten. Het vlees dat gebruik wordt voor de ‘Nduja is eigenlijk gewoon het varkensvlees dat overblijft. Doordat ze sommige delen van het vlees niet kunnen verwerken bij andere vleesproducten, hebben ze er een mengelmoesje van gemaakt en pepers aan toegevoegd. Op deze manier gebruik je alles van het varken optimaal!
 

Hoe spreek je het uit?

Veel Nederlanders hebben al moeite met de uitspraak van het Italiaans, maar ‘Nduja stamt ook nog eens van een Italiaans dialect: het Calabrees. 'Nduja spreek je uit als [Nd-oe-sja]. 

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN