LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Wat is de Pecorino Sardo? | Kennis over Italië

Pecorino Sardo

Op het eiland Sardinië wonen zo’n 1.6 miljoen mensen. Het aantal schapen daarentegen is bijna twee keer zoveel! Deze drie miljoen wollige beesten op het eiland zijn goed voor bijna een kwart van de totale schapenbevolking van Italië. De Sardijnen zijn dan ook met recht trots op hun schapenproducten, waarvan de pecorino sardo wellicht het bekendst is.

Wat is Pecorino Sardo?

De Pecorino Sardo is een harde kaas, gemaakt van schapenmelk (pecora betekent ook schaap in het Italiaans). De schapen leven veelal in de bergen in de binnenlanden van Sardinië. Ze grazen dan ook niet alleen gras, maar ook tal van bijzondere kruiden, waardoor de kaas een typerende smaak zou krijgen. De kaas kent twee varianten: een zoete en een wat rijpere variant. De rijpere variant heeft een behoorlijk kruidige smaak, terwijl de zoete variant uiteraard wat zoeter is. 

 

Pecorino Sardo

 

Overigens wordt er van de sardische schapenmelk niet alleen percorino sardo gemaakt. Sardinië valt opvallend genoeg ook binnen het productiegebied van de pecorino romano. Dat komt omdat deze kaas oorspronkelijk ook uit Sardinië komt. De inwoners van Rome vonden de kaas zo lekker dat ze deze kaas in grote getalen importeerden en vernoemden naar de stad. 

Larvenkaas

Smaken verschillen, maar de casu marzu klinkt niet erg appetijtelijk. Bij deze bijzondere variant worden larven toegevoegd aan de kaas. Deze zouden de kaas vervolgens van binnenuit opeten. Het de kaas een unieke smaak moeten geven. Overigens is het produceren van de casu marzu verboden door de Europese Unie, maar het wordt nog wel heimelijk op het eiland gedaan.

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN