LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Het verhaal van de Pizza Margherita | Kennis over Italië

Het verhaal van de Pizza Margherita

In 2019 werd de bekendste pizza 120 jaar oud. Ik heb het dan uiteraard over de pizza Margherita. Waar komt deze pizza vandaan? En waarom draagt het de naam Margherita?

Raffaele Esposito

Voor de oorsprong van de pizza moeten we naar het Napels van de jaren ‘80 van de 19de eeuw. Raffaele Esposito was destijds de eigenaar van de Pizzeria di pietro e Basta Cosi in Napels. 

Aan het einde van de jaren '80 van de negentiende eeuw was de pizza vooral een maaltijd dat gegeten werd door de arme mensen in de achterwijken van Napels. Ze gebruikten de producten die anders zouden worden weggegooid door de grotere restaurants of andere eetgelegenheden. Raffaele Esposito werd gezien als de meesterchef van de pizza. 

Pizza Margherita

Toen de pizza wat meer populariteit kreeg, werd Esposito gevraagd of hij een pizza wilde bereiden voor koningin Margherita van Savoy, die op bezoek was bij Koning Umberto I. Raffaele Esposito wilde uiteraard iets bijzonders doen voor de koningin en bereidde 3 pizza's. De laatste maakte hij van tomaten, mozzarella en basilicum, de kleuren van de Italiaanse vlag. 

 

Pizza Margherita in de hand

 

De koningin was zo onder de indruk dat zij naderhand een brief zond naar Esposito waarin ze aangaf dat ze van de maaltijd genoten had en nog nooit een pizza als deze - met de 'Italiaanse vlag' - had gezien. Raffaele Esposito was vereerd en besloot de pizza te vernoemen naar haar: de pizza Margherita was geboren. 

Brandi

Raffaele Esposito is inmiddels overleden, maar zijn pizzeria is nog steeds in Napels te vinden. Het draagt tegenwoordig de naam 'Brandi' en is te vinden in een van de zijstraten van de Via Chiaia nabij het Piazza del Plebiscito. 

Beschermde Pizza

Tegenwoordig mag je een pizza niet zomaar een echte Pizza Margherita noemen. Het moet voldaan aan bepaalde eisen. Zo mag je bij het bereiden van de bodem alleen gebruik maken van durumtarwemeel, verse gist, water en zeezout en als topping enkel olijfolie, San Marzano-tomaten en mozzarella van buffelmelk gebruiken. Zo zou de smaak van de Margherita het best tot zijn recht komen! 

REGIONALE KEUKEN
Overzicht
ANDERE ARTIKELEN
CITEREN