In het midden van Friuli-Venezia Giulia vind je een klein dorpje met de naam San Daniele. Daar maken ze een van de lekkerste specialiteiten uit de regio/Italië: Prosciutto San Daniele.
De ham lijkt erg veel op de bekende Parmaham, maar hij rijpt liefst 15 tot 18 maanden (i.t.t. 12 maanden van de ham uit Parma). Door deze langere rijptijd zorgt ervoor dat de kleur wat lichter is en de smaak wat zachter.
Net als bij zijn soortgenoot uit Parma, mag je een ham alleen een San Daniele noemen, wanneer hij uit de betreffende streek komt én gemaakt is van een White Landrace varken.Dit zou een speciaal varkensras uit de
Dat de ham hiervandaan komt, lijkt geen toeval. Want hier komen boven de rivier Tagliamento komen de koude lucht uit de Alpen en de warmere lucht uit de Adriatische zee samen, wat zou leiden tot een unieke samenstelling van omstandigheden, wat zich zou weerspiegelen in de smaak. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar je kunt het lezen op de website van het Consorzio dat zich in het dorp bevindt.
Falo is affiliate-partner van Bol.com. Zij beschikken over best wat interessante boeken over Italië, zoals deze klassieker van Marcella Hazan. In dit boek vind je alles over de Italiaans keuken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.
Meer informatie