Klokkijken in het Italiaans | Falo's Italiaanse School

KLOKKIJKEN

Uitleg

Introductie

Of je nou op het station staat te wachten of een afspraak hebt bij de dokter, het is altijd handig om de tijd te weten én te kunnen vragen. Vandaar dat ik je nu zal uitleggen hoe je de tijd leest in Italië.

Klokkijken in het Italiaans

Klokkijken (leggere l'ora) doen de Italianen iets anders dan wij gewend zijn. Allereerst is het belangrijk om de getallen tot en met 29 te kennen (les 5). In het Italiaans wordt het woord 'uur' niet zo snel genoemd wanneer je de tijd opnoemt, maar het lidwoord en de vervoeging van essere doen net alsof hij er wel staat. Bijvoorbeeld:

Het is één uur  
è l'una (ora) 
 
Het is acht uur
sono le otto (ore)

Als je iets specifieker wilt zijn, moet je onthouden dat 'over' in het Italiaans e (lett. en) is en meno (lett. minder) 'voor' betekent. Het kwartier wordt aangeduid met un quarto, het half uur met mezza. Belangrijk om te weten is dat zij net als de Engelsen letterlijk zeggen 'half over vijf' en niet zoals wij half zes. Om het begrijpelijk te maken, wat voorbeelden:

Het is kwart voor zeven.
sono le sette meno un quarto
 
Het is half negen
sono le otto e mezza
 
Het is zes over vier.
sono le quattro e sei

Het is 5 over half drie
sono le tre meno venticinque

Net als in wij in het Nederlands ook amper '13 uur' of '22 uur' zeggen, doen de Italianen dat ook niet. Wel maken zij een onderscheid tussen twaalf uur middernacht (la mezzanotte) en het middaguur (il mezzogiorno). 

Dat was niet zo moeiijk he? Probeer nu zelf maar eens te zeggen hoelaat het nu is! En over een kwartier? Als je dit een dag of twee probeert bij te houden, zul je het helemaal onder de knie hebben!

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png