Koffievarianten (overzicht) | Falo's Italiaanse School

Koffievarianten

​ Dat de Italianen maar al te graag een caffè drinken, is wel bekend. Het is eerder een vraag wat voor koffie ze drinken. Voor ons Nederlanders is het soms wat verwarrend wat un caffè precies is. Om geen verrassingen te krijgen in het restaurant of café, heb ik hieronder de meest bekende soorten koffievarianten voor je uiteen gezet.

Links: Keuken | Koffie

Espresso

Een espresso is de meest simpele koffie die er is en bestaat uit ongeveer 30ml. Wanneer je in Italië un caffè besteld, krijg je altijd een espresso. Het is beter om in Italië dan ook niet te spreken over un espresso, want een echte Italiaan spreekt in dat geval dus altijd van un caffè

Ristretto

Voor wie een espresso nog niet sterk genoeg is, kan altijd nog kiezen voor een ristretto. In het Italiaans betekent ristretto smal of beperkt en dat zie je terug in het kopje.  Want deze variant heeft maar 15ml. Je hebt hem dan ook al op in 1 à 2 slokken! Maar let op, want het heeft wel een zeer intense smaak.

Espresso

Tijd voor een lekkere espresso?

Il Doppio Espresso (dubbele espresso)

Dit zijn twee espresso's in een kopje van in totaal dus rond de 60ml. 

Lungo

Dit is een minder sterke kop koffie. Lungo betekent letterlijk 'lang'' of 'slap'. Dat deze koffie wat minder sterk is, komt door de langere doorlooptijd. 

Caffè Americano

De naam is waarschijnlijk afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten zochten naar de koffie die ze thuis ook hadden en bedachten dat je bij een espresso ook water (30ml) kunt gooien. Hierdoor krijg je wel een grotere hoeveelheid, maar ook koffie die minder sterk van smaak is.  

Verschil Lungo en Americano

Deze twee koffievarianten worden nogal eens door elkaar gehaald, maar ze verschillen wel dergelijk! Een lungo heeft een langere doorlooptijd, terwijl en Caffè Americano bestaat uit water met een espresso. En lungo is dan ook wat bitterder, omdat het langer (immers meer water) door de gemalen koffie gaat en ook wat minder goed oplosbare componenten van de koffie meeneemt. 

Dat laatste is ook de reden dat niet iedereen een grote fan is van de lungo. Maar laat vooral jezelf bepalen wat je lekkerder vindt!

Caffè Latte

Dit is een espresso met enkel warme melk. Met deze koffievariant wordt ook vaak latte art gemaakt. 

Caffè Corretto

Cappuccino

Een bekende koffievariant is de Cappuccino. Deze bestaat uit een kop espresso, gestoomde melk en melkschuim. Voor veel Italianen is dit een kop koffie die alleen 's ochtends gedronken mag worden, melk na Il Pranzo (de lunch) is niet erg geliefd. Je kan jezelf als buitenlander prijs geven door na 11:00 toch een cappuccino te bestellen! 

Met een cappuccino kun je ook bijzondere dingen doen, zoals Latte Art. Het filmpje hiernaast laat je zien hoe. 

Melk na il pranzo is not-done in Italië. Dus geen cappuccino na 11:00!

Er bestaan ook koffievarianten met alcohol. Vaak is dit een espresso met een likeur als Grappa, Cognac of Sambuca

Verschil Caffè Macchiato en Latte Macchiato

Om het verschil duidelijk te maken, is het belangrijk om te weten wat macchiato [makkiato] betekent. Een goede vertaling zou 'gevlekt' zijn. Een Espresso Macchiato betekent dan dus letterlijk een -met melk- gevlekte espresso en een Latte Macchiato betekent dan dus -met koffie- gevlekte melk. In een Latte Macchiato zit dus veel meer melk(schuim) dan in een Espresso Macchiato. Maar de hoeveelheid koffie blijft wel gelijk! Er zit in allebei een espresso. 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png