4x Inspiratie voor een vakantie in 2019

4x Inspiratie voor een vakantie in 2019

Je bent in december ongetwijfeld al vol gegooid met lijstjes van gebeurtenissen en statistieken van het afgelopen jaar, maar ik wil het nieuwe jaar toch nog beginnen met een klein - maar inspirerend - lijstje. Een lijst met vier verrassende plekken die je dit jaar een bezoek kunt brengen in Italië: Matera, Lecce, Olbia en Trento.

1. Matera

Laten we beginnen in Basilicata. Deze regio staat dit jaar in de spotlights door de uitverkiezing van Matera als culturele hoofdstad van Europa. Dit betekent dat er in Matera gedurende het jaar verschillende evenementen, zoals voorstellingen en exposities, worden georganiseerd. Een ideaal moment om deze bijzondere stad een bezoek te brengen.

Matera is uiteraard niet voor niets benoemd tot culturele hoofdstad. De stad staat bekend om haar bijzondere sassi, zogenaamde grotwoningen. Na een lang en diep dal voor de Sassi aan het eind van de vorige eeuw, waarin de wijken gesloten werden vanwege het ontbreken van voorzieningen, zijn de sassi tegenwoordig harstikke populair. De opgeknapte grotwoningen worden weer bewoond of worden gebruikt als restaurant, museum, winkel, galerie of hotel. Je krijgt een goed gevoel hoe de mensen de afgelopen duizenden jaren hier hebben geleefd.

Het enige grote nadeel aan Matera is de bereikbaarheid vanuit Nederland. Het is wat ver om met de auto te doen, dus zul je met het vliegtuig richting Bari, Brindisi of wellicht Napels moeten vliegen om vanaf daar je reis richting Matera te vervolgen.

2. Lecce (& de rest van de Salento-streek)

Een andere regio die bekend staat om haar bijzondere woningen is Puglia met haar trulli. De regio raakt ook in Nederland steeds bekender, mede door goede vliegverbindingen naar Bari en Brindisi. Een stad die je absoluut gezien moet hebben in Puglia is toch wel Lecce. De stad staat bekend om haar barok architectuur met als absoluut hoogtepunt haar Basilica di Santa Croce, een van de mooiste kathdralen in Italië.