4x Inspiratie voor een vakantie in 2019
Zoeken

4x Inspiratie voor een vakantie in 2019

Je bent in december ongetwijfeld al vol gegooid met lijstjes van gebeurtenissen en statistieken van het afgelopen jaar, maar ik wil het nieuwe jaar toch nog beginnen met een klein - maar inspirerend - lijstje. Een lijst met vier verrassende plekken die je dit jaar een bezoek kunt brengen in Italië: Matera, Lecce, Olbia en Trento.1. Matera


Laten we beginnen in Basilicata. Deze regio staat dit jaar in de spotlights door de uitverkiezing van Matera als culturele hoofdstad van Europa. Dit betekent dat er in Matera gedurende het jaar verschillende evenementen, zoals voorstellingen en exposities, worden georganiseerd. Een ideaal moment om deze bijzondere stad een bezoek te brengen.


Matera is uiteraard niet voor niets benoemd tot culturele hoofdstad. De stad staat bekend om haar bijzondere sassi, zogenaamde grotwoningen. Na een lang en diep dal voor de Sassi aan het eind van de vorige eeuw, waarin de wijken gesloten werden vanwege het ontbreken van voorzieningen, zijn de sassi tegenwoordig harstikke populair. De opgeknapte grotwoningen worden weer bewoond of worden gebruikt als restaurant, museum, winkel, galerie of hotel. Je krijgt een goed gevoel hoe de mensen de afgelopen duizenden jaren hier hebben geleefd.Het enige grote nadeel aan Matera is de bereikbaarheid vanuit Nederland. Het is wat ver om met de auto te doen, dus zul je met het vliegtuig richting Bari, Brindisi of wellicht Napels moeten vliegen om vanaf daar je reis richting Matera te vervolgen.


2. Lecce (& de rest van de Salento-streek)


Een andere regio die bekend staat om haar bijzondere woningen is Puglia met haar trulli. De regio raakt ook in Nederland steeds bekender, mede door goede vliegverbindingen naar Bari en Brindisi. Een stad die je absoluut gezien moet hebben in Puglia is toch wel Lecce. De stad staat bekend om haar barok architectuur met als absoluut hoogtepunt haar Basilica di Santa Croce, een van de mooiste kathdralen in Italië.


© Fabcom (Flickr) | Basilica di Santa Croce in Lecce

Lecce vormt de ideale uitvalsbasis, omdat je vanaf hier goed de rest van de Salento-streek. Deze streek staat bekend om de schitterende stranden en oude vissersdorpen als Gallipoli, Santa Maria di Leuca en Otranto.


3. Olbia


In het noordoosten van Sardinië vind je de kleine havenstad Olbia. Het is de toegangspoort tot het eiland door haar grote haven en eigen vliegveld. Veel mensen komen hier dan ook aan, maar vertrekken direct naar andere plekken op het eiland, zoals Alghero, Sassari of de binnenlanden. Zonde, want Olbia is een leuke plek om te verblijven!


© Alexander van Loon (Flickr) | Piazza Regina Margherita in Olbia

Olbia wordt vaak niet uitgebreid beschreven in reisgidsen of soms zelfs compleet genegeerd, maar het is een ideale locatie voor een paar dagen er tussen uit. Zo is Olbia zelf erg overzichtelijk, vind je er veel authentieke restaurants met Sardijnse specialiteiten en heeft het met haar mooie kathedraal en een archeologisch museum over de rijke historie van het gebied ook genoeg te beleven. Daarnaast gaan er vanaf Olbia verschillende bussen naar stranden in de omgeving en richting de eeuwenoude Nuraghe Riu Mulinu.


4. Trento

Dan sluit ik dit lijstje graag af met Trento (Trente) in het noorden van Italië. De regio Trentino-Alto Adige wordt gekenmerkt door haar gebergten en de tweetaligheid in het gebied. Een groot deel van de bevolking spreekt naast het Italiaans namelijk ook nog Duits. Trento heeft eigenlijk altijd op de grens gelegen tussen deze twee culturele gebied. Dat is terug te zien in de arcitectuur, maar ook de keuken bijvoorbeeld.


In en om de stad kun je jezelf prima een (mid)weekje vermaken. Trento kent een schitterende kathedraal, een mooi kasteel en een paar gezellige pleinen waar 's avonds veel levendigheid te vinden is door de studenten van haar lokale universiteit. In de omgeving van de stad is ook genoeg te beleven. Denk aan vele (winter-)sportactiviteiten, maar ook de bijzondere Piramidi di Segonzano in de vallei van Cembra zijn een bezoek waard.Dit was mijn kleine lijstje met plaatsen die ik graag wil bezoeken in 2019. Welke plekken staan bij jou op de agenda? Laat het gerust weten in de reacties!

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png