5x Bella Napoli
Zoeken

5x Bella NapoliMet zo'n 4 miljoen inwoners is het metropool Napels de derde stad van Italië. Lang had het een slecht imago, maar sinds een aantal jaar is Napels weer hot en happening. In dit artikel 5 plekjes die je absoluut gezien moét hebben.

1. Duomo di Napoli

Midden in het oude centrum van de stad vind je de grootste kerk: il duomo di Napoli. De kathderaal stamt uit de 13e eeuw. Het bijzondere aan deze kathedraal is dat er twee eerdere kerken in opgenomen zijn: de basiliek Santa Risituta en het Baptiserium San Giovanni. De sporen van deze twee kerken kun je nog steeds terug vinden in de linkervleugel van de kathedraal.

Ook vind je er de kapel van San Gennaro, de beschermheilige van de stad. Het verhaal gaat dat er in de dom twee urnen worden bewaard waar het gestolde bloed van San Gennaro in zou worden bewaard én zou de schedel van de heilige zijn verwerkt in het zilveren borstbeeld in de kapel. Het klinkt een beetje gruwelijk, maar voor de strenggelovige Napolitanen is dit heel belangrijk.

2. Cappella Sansevero

De Cappella Sansevero vind je aan de Via Francesco De Sanctis. in het oude gedeelte van Napels. De kapel werd gebouwd door een lokale hertog, Francesco di Sancto, als dankbetuiging aan de Maagd Maria voor het genezen van zijn ziekte. Zes leden van de familie di Sangro zijn er begraven. In de kapel staan bijzondere marmeren beelden, waaronder de Cristo Velato (Gesluierde Christus). Maar ook fresco's, gedetailleerde marmeren vloeren en opmerkelijke, grafische anatomische kunstwerken tref je in deze kapel. Bekijk de foto's hieronder uit de kapel en bedenk je dat het allemaal komt van één blok marmer. Ongelofelijk.

3. Galleria Umberto I

De bekendste en mooiste winkelgalerij van de stad is Galleria Umberto I uit 1891, vernoemd naar de koning die in de tijd van bouwen op de troon zat. Het gewelfde glazen plafond geeft je een betoverend gevoel van ruimte en licht en maken deze gallerij samen met de mozaïeke vloer zo bijzonder.

In de centrale ruimte worden vaak tentoonstellingen en shows gehouden, maar je kunt ook kiezen voor de vele boetiekjes, cafeetjes of lekkere restaurants.


© Pierre Metivier | Galleria Umberto I

4. Speccanapoli

Het is gek om jezelf voor te stellen: in een chaotische stad als Napels vol kronkelende smalle straatjes loopt een lange kaarsrechte weg die het oude centrum in tweeën split: Spaccanapoli. De weg bestaat vermoedelijk al vanaf het moment dat de Grieken Neapolis (Napels) hebben opgericht. Het begint op het Piazza Gesù Nuovo en vervolgt zijn weg in afzonderlijke straatnamen: Via Benedetto Croce, Via S. Biagio dei Librai en eindigt bij de Via Duomo. Het is een geliefd stukje onder de toeristen, mede door de vele trekpleisters en heerlijke winkeltjes die zich langs de straat bevinden.

5. Boulevard Napels

In Napels is en was de zee heel belangrijk. En bij een beetje zeevaardersstad hoort toch wel een redelijke (wandel)boulevard. De Via Francesco Caracciolo moet dat voor Napels zijn. De boulevard wordt dan ook wel De Riviera van Napels genoemd. Je vindt er onder andere het prachtige koninklijke stadspark Villa Comunale, luxe hotels en mooie palazzi.

Wie de boulevard volgt komt vanzelf uit bij Castello d'Ovo, het kasteel van de stad. Al sinds de oude Grieken zou op deze plek een fort staan. Niet heel gek, aangezien je vanaf hier een goed uitzicht hebt op de zee. Het huidige kasteel stamt uit de 15de eeuw toen de Argonese familie haar intrek deed in de stad. De naam is wel noemenswaaridg - want wie noemt het kasteel nu naar een ei?!. Het verhaal gaat dat de Romeinse dichter Vergilius - die over voorspellende gave zou beschikken - een ei heeft begraven onder het kasteel. Mocht het ei ooit breken, zouden het kasteel én Napels ten onder gaan.


Cover: © David Evers | Typisch Napels

#campanie

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png