5x Italiaanse herfst op je bord
Zoeken

5x Italiaanse herfst op je bord

Bijgewerkt: 2 jan 2019

In de herfst word je door de Italiaanse natuur niet alleen getrakteerd op prachtige kleuren, maar word je ook overladen met de lekkerste producten. Het is niet voor niets dat je juist in deze periode in het hele land heel veel speciale markten vindt. Laten we eens kijken naar 5 bijzondere herfstachtige producten.1. Paddestoelen (Funghi)

Funghi [Foenghie]; de Italianen gebruiken ze veel in deze tijd van het jaar. Hoewel er veel verschillende paddestoelen worden gegeten in deze tijd van het jaar, is de porcini [portsjini], wat wij kennen als Eekhoorntjesbrood, toch wel de koning der Funghi. Het heeft de textuur van vlees en wordt vooral gebruikt in pasta- of risottorecepten.


2. Kastanjes (Castagni)

I castagni [kastanjie] zijn niet weg te denken uit het straatbeeld in de grote steden van Italië in deze periode. In de traditionele tentjes worden ze gebakken en verkocht. Probeer ze eens uit als je in Italië bent! Er is niets lekkerder dan warme kastanjes op zo'n koude dag. Je kunt ze - de tamme variant vanzelfsprekend - uiteraard ook zelf bakken, koken of verwerken in een lekkere taart.

Markt in Catania (Sicilië) met onder andere castagne. | © Sofia Brescia


3. Bonen (Fagioli)

Fagioli is de Italiaanse benaming voor bonen. En - wat je misschien niet meteen zou verwachten - die zijn voor de Italianen erg belangrijk. Bij de meeste Italianen staan deze bonen wel 1 à 2 keer per week op het menu, zeker in de herfst. Het voordeel van de bonen is dat ze er in heel veel soorten zijn, je ze op verschillende manieren kunt bereiden en dat ze super gezond zijn!


Het voordeel van de bonen is dat ze er in heel veel soorten zijn, je ze op verschillende manieren kunt bereiden en dat ze super gezond zijn!

4. Truffels (Tartufi)

Deze mag absoluut niet ontbreken op deze lijst: truffels. In Nederland zijn ze nogal prijzig en vind je ze daarom niet zo snel in onze gerechten terug, maar in Italië worden ze veel geplukt en is de prijs dan ook iets schappelijker. Je hebt twee soorten: de zwarte en de witte truffel, waarvan de laatste het duurste is.


Piemonte en Umbrië zijn de twee belangrijkste regio's voor het verzamelen van truffels en daar vinden in de maanden oktober en november ook erg veel festivals plaats die de zoektocht naar de truffel vieren.


Tagliatelle met Truffel | © Michele Ursino


5. Pompoen (Zucca)

Zucca is Italiaans voor pompoen en dat is in de herfst een gewild product in Italië, je kunt hem immers bijna overal bij gebruiken; in de risotto, soep of in het beslag voor een cake.


Opmerkelijk: Een aantal Italianen zijn een beetje doorgedraaid met de gekte rondom de pompoen en deden mee aan 'de zwaarste pompoen van Italië' (La zucca più grossa d'Italia) in Brescia. De winnaar had een pompoen van liefst 564 kilo!


Inspiratie

Dat was mijn lijstje van 5 lekkere herfstachtige producten. Bij Falo vind je nog veel meer verschillende recepten en artikelen over de Italiaanse keuken. Wil je ook iets lekkers met ons delen? Laat het weten in de reacties!

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png