Bruschetta en bagna cauda saus
Zoeken
  • martino

Bruschetta en bagna cauda saus

Bijgewerkt: 9 apr 2019


In dit recept speelt de bagna cauda saus een belangrijke rol. Bagna Cauda is een traditioneel saus / gerecht uit Piemonte, waar het vaak als een soort van fondue wordt gegeten. De saus op basis van knoflook en ansjovis wordt in het midden van een tafel warm gehouden en iedereen doopt en naar eigen smaak stukjes rauwe groente en brood in.

In ons gerecht speelt de bagna cauda wederom een belangrijke rol en passen wij dit tijdens onze La Cucina Piemontese kookworkshop onder meer toe op een bruschetta met paprika en tomaat. Bij dit bijzondere gerecht past ook een bijzondere wijn: een Quattro Terre van het Piemontese wijnhuis La Meridiana.


Het recept en de gekozen wijn.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 3 rode paprika's

  • Cherry tomaatjes

  • 150 g ansjovis op olie uitgelekt

  • 30 tenen knoflook

  • 300 ml olijfolie

  • klein pak melk

  • mooi stevig brood

  • beetje slagroom


Bereiding

  1. Verwarm de oven op 230 º C

  2. Leg de paprika’s in een ovenschaal en zet deze in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze verkleuren. Doe er vervolgens folie of doe ze in een plastic zak, en laat ze 5-10 minuten afkoelen. De stoom zal het vel losser maken, zodat je ze daarna eenvoudig kunt ontvellen.

  3. Het maken van de bagna cauda saus: Halveer de knoflook en doe dit in een pannetje met wat melk, zorg ervoor dat de plakjes net door de melk worden bedekt en laat het kort koken tot de knoflook zacht genoeg is. Gooi de melk weg. Doe vervolgens de ansjovis in de pan tezamen met de olijfolie en verwarm dit mengsel voor ongeveer 20 minuten op laag vuur en doe er na 10 minuten nog wat melk of room bij: laat het niet koken. Mix het geheel af tot er een mooie saus overblijft.

  4. Doe de tomaatjes even kort in de oven en leg ze apart.

  5. Haal het vel van de paprika's af, snij deze vervolgens in 4 stukken en haal het binnenste eruit.

  6. Snij het brood in mooie gelijke stukken van 2 cm dik en sprenkel er wat olijfolie over en doe dit in de oven voor ongeveer 3 tot 5 minuten.

  7. Leg op elk bord 1 stuk brood en plaats hierop een deel paprika en daarboven op een tomaatje en doe er wat bagna cauda saus over.



Het eindproduct gemaakt tijdens de kookworkshop!

martinodipiemonte

De wijnkeuze | le quattro terre Bianco 2017

Bij dit pittige gerecht zochten we naar een bijzonder wijn en kwamen uit op le quattro terre.

Dit is een eenvoudige maar toch bijzondere wijn. Deze wordt namelijk voor de helft gemaakt van "Nebbiolo in bianco", oftewel een wit gevinifieerde wijn van de rode Nebbiolo druif. Die is vooral bekend van de beroemde wijnen uit Piemonte zoals de Barolo en de Barbaresco. Dat zijn krachtige tanninerijke wijnen en precies hier wordt de Nebbiolo gebruikt, om de Chardonnay wat extra frisheid, pit en complexiteit te geven. Het resultaat is een wijn die licht bloemig en fruitig van geur is maar ook lekker sappig en fris mineraal in de smaak, met een lekkere afdronk met een licht bittertje.



Druif | 60% Chardonnay, 40% Nebbiolo


Classificatie | Piemonte bianco DOC


Opvoeding | 5 maanden op gisten in INOX





















Over de wijnmaker Tenuta la Meridiana

Tenuta la Meridiana is een oud wijnhuis met een lange historie in 1890 opgericht.

Het bevindt zich in het gehucht Tana Alta in de omgeving van Montegrosso d'Asti, gelegen in de Monferrato streek. Het is tegenwoordig zo'n 11 hectare groot en de totale jaarlijkse productie bedraagt zo'n 80.000 flessen. La Meridiana maakt wijnen van constante hoge kwaliteit die zich kenmerken door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, zowel in hun basiswijnen als in de cru's.


Over onze Italiaanse kookworkshops

Chefkok Angelo Colombo en gastheer Martinodipiemonte, nemen je graag mee in de wereld van de Piemontese keuken met soms een uitstapje naar gerechten uit andere Italiaanse streken. Je kookt onder regie van Angelo steeds een wisselend vijfgangen menu en selecteert Martino vijf mooie Piemontese wijnen. Onze workshops vanaf 8 personen zijn bij uitstek geschikt voor mensen die graag willen koken en van een mooi glas wijn kunnen genieten. Maar ook voor een privé feestje, als teambuilding en vriendengroepen.

Heb je interesse om eens aan een Italiaanse kookworkshop mee te doen, neem dan een kijkje op martinodipiemonte.nl/kookworkshop



martinodipiemonte

Buon appetito e salute

Angelo Colombo & Martinodipiemonte

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png