Carnaval in Italië: Venetië, Viareggio en Putignano.
Zoeken

Carnaval in Italië: Venetië, Viareggio en Putignano.

Bij veel van mijn vrienden staat het met koeienletters in hun agenda: CARNAVAL. De paar dagen waarin ze zich helemaal mogen uitdossen, gek doen en even uit hun vertrouwde comfortzone kunnen stappen. Hoewel ik het toch een gek festijn blijf vinden, kan ik wel genieten van de vele verhalen. Net als de vele verhalen over het carnaval in Italië, waar het carnaval toch net weer iets anders gevierd wordt.


In dit artikel wil ik jullie meenemen naar drie bekende plekken in Italië, die íéts hebben met dit bijzondere feest. Uiteraard begin ik met Venetië, waar honderden mensen in schitterende kostuums door de stad lopen, maar ook Viareggio en het kleine dorpje Putignano zal ik meenemen in mijn verhaal.


Carnaval van Venetië

Als je denkt aan het carnaval in Italië, zul je al snel denken aan Venetië. Deze tijd van het jaar is dan ook een van de meest drukke periodes in de stad, maar desalnietemin ook een van de mooiste! Het carnaval van Venetië duurde oorspronkelijk zo'n twaalf dagen en eindigt altijd op aswoensdag. Tegenwoordig rekken ze dit echter tot zo'n 3 weken om de vele bezoekers te spreiden.


Carnaval werd al gevierd rond de 13e eeuw in Venetië, waarbij plezier maken altijd een belangrijke rol gespeeld heeft. Het moest de angst of boosheid van de Venetianen even doen vergeten. Toen de Oostenrijkers het in de 18de eeuw voor het zeggen kregen in de stad, banden zij het feest echter uit. Carnaval mocht niet meer gevierd worden in die tijd, waarmee de traditie verloren ging.


Pas in 1979(!) keerde het carnaval terug in de stad. De Italiaanse regering wilde destijds de cultuur van Venetië weer laten opbloeien en bracht dit oude volksfeest (inclusief de maskers) weer tot leven.De maskers maken het Venetiaanse carnaval ook zo bijzonder, wellicht ook omdat er niet echt de ruimte is voor een grote parade, die ze in andere steden wel kennen. De maskers werden vroeger overigens niet alleen met carnaval gedragen in Venetië. Men liep hier vroeger bijna dagelijks mee door de stad. Op die manier kon iedereen anoniem over straat en was de status niet meer zichtbaar.


Vroeger liep men in Venetië bijna dagelijks door de stad met een masker op.

Maskermaker (mascheraro) was zelfs een beroep in de stad en kende een eigen gilde. In de loop der tijd is de rol van het masker in de stad verdwenen door die Oostenrijkse overheersers. Maar bij de terugkeer van het carnaval, moesten de maskers ook terugkeren. Ze passen tenslotte best goed bij het idee van carnaval: het feest van de zotten, waarbij status niet echt een rol speelt.© Visit Tuscany | Carnaval Viareggio 2013


Parade in Viareggio

Mocht je toch een Italiaanse carnavalsparade willen meemaken, moet je eigenlijk wel naar de Toscaanse kustplaats Viareggio gaan. Hier wordt al meer dan 140 jaar rond deze tijd reusachtige parades gereden. De makers zijn het hele jaar bezig om met een zo een zo mooi, gedetailleerd en groot mogelijke wagen te kunnen meerijden in de parades.


Honderdduizenden mensen komen op deze parades af en zien na de parade de zon ondergaan in de zee. Een schitterend idee, nietwaar? Hieronder heb je een kleine impressies van de wagens in 2017. Zoals je kunt zien, worden actuele (politieke) thema's veel gebruikt als onderwerp.


Oudste Carnaval in Putignano

Ook in het uiterst zuiden van Italië vieren ze carnaval. Sterker nog in Putignano in de regio Puglia vieren ze het feest al sinds 1394, waarmee het een van de oudste carnavalsvieringen van Europa is. Hier zou volgens de traditie het carnaval zelfs geboren zijn! Het begon allemaal toen de koning van de streek op 26 december 1394 besloot dat de resten van de heilige Stefanus van Monopoli naar Putignano moesten worden overgebracht om te voorkomen dat de Saracenen de resten in hadden zouden krijgen.


De streek kende destijds (nog steeds) veel wijnboeren. Toen zij de stoet richting het dorp voorbij zagen komen, sloten ze aan. De processie ging gepaard met zoveel zang, dans en dichtkunst, wat de boeren niet eerder hadden meegemaakt in hun 'simpele' bestaan, dat ze besloten het feest ieder jaar te herhalen. Sinds die tijd wordt volgens de legende het feest vanaf 26 december tot aan aswoensdag overgedaan. Daarmee is het niet alleen het oudste carnaval van Italië, maar duurt het hier ook het langst!


© Loloieg | Parade in Putignano


Dat was mijn verhaal over het carnaval in drie bijzondere plekken in Italië. Uiteraard vind je in heel veel plaatsen in Italië optochten en vieringen rond deze tijd. Het geloof speelt er nog een belangrijke rol en na het carnaval staat voor veel Italianen het vasten te wachten. Tot die tijd nog even genieten, gek doen en veel feest vieren!


Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png