Chi dice Siena, dice Palio!
Zoeken

Chi dice Siena, dice Palio!

Bijgewerkt: 3 jul 2018

Wie Siena zegt, zegt Palio.


Het is 2 juli, het schelpvormige Piazza del Campo is afgezet met hekken. De stenen zijn bedekt met een mix van tufsteen, klei en zand. Het plein stroomt al vol met mensen om een goed plek rondom het parcours te bemachtigen. Mannen in middeleeuws kostuum zwaaien met vaandels, trommelen het ritme van hun lijflied.


In de contrade was het al vanaf vroeg in de ochtend rumoerig. De contrada-inwoners hebben zich verzameld bij het oratorio (het hoofdkwartier). Druk gebarend worden de laatste tactieken besproken en de laatste dealtjes gesloten. De spanning stijgt. Wie zal deze keer de eeuwige roem winnen? Istrice? Lupa? Dan worden het paard en de fantino (de jockey) gezegend. Het is tijd voor de Palio!


Ook bij het Palazzo Salimbeni hangen de vlaggen van de wijken uit

Wat is de Palio?

De Palio van Siena is een paardenrace die al sinds de middeleeuwen wordt gehouden in het centrum van Siena. Ieder jaar op 2 juli en 16 augustus draait het maar om één ding: het veroveren van de Palio (een prachtig vaandel met een zeer grote symbolische waarde). De race gaat tussen de zeventien contrade (de wijken, met ieder een dierennaam) die binnen de stadsmuren van Siena liggen.

Belangrijker dan voetbal

Voor de inwoners van Siena is de Palio van levensbelang. Zo had mijn lerares Italiaans van Scuola Leonardo da Vinci in haar contract op laten nemen dat ze altijd vrij was tijdens de belangrijkste momenten voorafgaand aan en tijdens de Palio, in ruil hiervoor nam zijn geen zomervakantie op. En toen Italië op 1 juli 2012 in de EK-finale stond, taalde in Siena daar niemand naar. De voorbereidingen voor de Palio en alle festiviteiten die daarmee gepaard gingen, waren pas écht belangrijk!


Wat eraan vooraf gaat

Al honderd dagen voor de Palio beginnen de voorbereidingen en de wijkfeesten. Niet alle zeventien de contrade doen mee aan de wedstrijd, er is maar plaats voor tien. De zeven deelnemers die de vorige keer niet meededen, zijn nu verzekerd van deelname. De andere drie worden gekozen door middel van de loting (l'estrazione). De wijken kiezen een capitano (de leider) en er wordt een fantino ingehuurd.


De fantino komt van buitenaf en is dus niet emotioneel betrokken. Hij volgt de orders van de capitano op. De paarden worden op de tratta aan de wijken gekoppeld. De barbaresco heeft een belangrijke taak. Hij is de hoofdverzorger van het paard en bewaakt het paard daags voor de Palio dag én nacht (!). Alleen een vooraf aangestelde dokter kan dan in een noodgeval nog toegang krijgen tot het paard. De barbaresco begeleidt het paard naar de Campo.


De barbaresco begeleidt het paard naar de Campo. De spanning is om te snijden...

Fanatiek moedigen de contrada-leden hun fantino en hun paard aan

De Palio komt voort uit een middeleeuwse traditie. De belangrijkste lieden dragen nu nog steeds middeleeuwse kostuums

Ondanks de hitte stroomt het Piazza del Campo snel vol

La mossa: omkopen of laten omkopen?

Ik schreef het al in de inleiding: dealtjes worden gesloten. Ja, dat las je goed. Volgens traditie is het niet belangrijk dat je eerlijk wint, maar dát je wint. Corruptie is dus toegestaan! Het komt voor dat een contrada een flink geldbedrag biedt aan de andere contrade om te winnen.


De start (la mossa) duurt langer dan de race zelf en is een spektakelstuk op zichzelf. Er wordt eerst geloot voor de startvolgorde. De startvolgorde kan bepalend zijn voor de winst. De fantini overleggen dus snel met hun capitano: wat zijn hun kansen? Moeten ze misschien nog iemand omkopen? Of hebben ze zulke slechte kansen dat ze zich maar laten omkopen?


De race: alles is geoorloofd

Mede dankzij enkele valse starts kan het wel uren duren voordat de race begint. Deze valse starts zijn vooropgezet. Alle paarden moeten in de juiste volgorde volgens de loting achter het touw gaan staan. Dit is altijd een duwen-en-trekken, waarin sommige fantini met opzet een geldige start dwarsbomen. Bijvoorbeeld wanneer ze zien dat een rivaliserende contrada er te goed voorstaat. Een valse start wordt gesignaleerd met een kanonslag en dan begint heel de mossa opnieuw.


Duurt het te lang voordat de paarden in hun positie staan, dan moeten de paarden weer uit het startvak, een circkeltje lopen en zich herpositioneren.

Dit is het moment waarop de fantini contact hebben met elkaar en hun capitano. Nog snel kunnen ze van tactiek veranderen…


De race zelf duurt hooguit maar enkele minuten, het parcours beslaat niet meer dan drie ronden over het Piazza del Campo. Maar de race is zeker niet zonder gevaren. Alles is geoorloofd en het gaat er wild aan toe: fantini snijden elkaar de bocht af, slaan elkaar met hun zweep of vallen van hun paard. Het parcours is lastig, want het middeleeuwse plein bevat scherpe bochten en de paarden worden bereden zonder zadel. Je moet dus wel een beetje gek zijn om hier aan mee te doen.Tijdens de mossa en de race lopen de emoties hoog op. Na de overwinning zijn zelfs de stoerste macho's tot tranen toe geroerd

De finish: tijd voor feest!

Na de wedstrijd klinken twee kanonslagen. Het paard dat, met of zonder ruiter, als eerste over de finish komt is de winnaar. De waaghals die het winnende paard bereed, wacht een royale geldprijs en eeuwige roem. De contrada-leden gaan naar de plek waar de Palio hoog in een hoek van de Campo hangt, hier vormen ze een menselijke klimtoren en zo confisqueren ze het vaandel. Het paard wordt geknuffeld, hier en daar wordt er nog een vechtpartijtje uitgevochten met de vijandelijke contrada (ook dit hoort bij het spel en de traditie) en dan zet heel de stoet al zingend en trommelend koers richting de wijk. Daar wordt er nog ruim een maand lang samen gegeten, gedronken en gedanst.


Zwaaiend met hun vlaggen en al trommelend lopen de contrada-leden door de wijken van Siena

Bekijk hier de race van maandag 2 juli 2018, waarin Contrada del Drago won na drie heftige rondjes:* De Palio van 16 augustus is later ingevoerd per la Madonna en op deze dag trekken de winnaars niet naar hun eigen contrada maar naar de duomo om de heilige Madonna te eren.


Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png