De Italiaanse Cipres
Zoeken

De Italiaanse CipresHet feit dat wij deze boom 'de Italiaanse Cipres' noemen, zegt genoeg over de status die hij in ons land verworven heeft. Niet heel gek ook, want wanneer je denkt aan de Italiaanse landschappen steken er in die gedachte zeer waarschijnlijk ook een paar 'Cipressi' uit.

Toch wordt deze boom in Italië niet Il Cipresso Italiano, maar Il Cipresso Mediterraneo genoemd. Dat komt omdat deze boom oorspronkelijk helemaal niet uit Italië afkomstig is. Zeer waarschijnlijk zijn ze lang geleden door de Fenici, afkomstig van de oost-kust van het middellands-zeegebied (nu Libanon/Syrië), geexporteerd naar het Italiaanse schiereiland. Je ziet ze dan ook in grote delen van het middellands zeegebied.

Familie

De boom is lid van, jawel, de Cipres-familie, welke weer een familie is van een boom die we in Nederland veel tegenkomen: de coniveer. En net als zijn verre achterneef kan ook de Italiaanse Cipres hoog worden: gemiddeld 25 meter. Naast dat het natuurlijk het landschap siert, heeft het ook nog een ander pluspunt: het hout van de boom wordt gezien als iets kostbaars, omdat het heel erg duurzaam en sterk is en het niet snel zal rotten. Vandaar dat het hout gebruikt wordt bij het maken van meubels.

De dood De cipres is al duizende jaren het symbool van de dood. Zo bestaat er een Griekse mythe over Kyparrisos, een jongeman die in het verhaal dolverliefd is op een hert. Wanneer hij tijdens het jagen per ongeluk het hert doodt, is hij ontroostbaar. Hij vraagt aan de god Apollo als straf om eeuwige rouw. Als antwoord daarop verandert Apollo hem in een Cipres, het symbool van rouw en de dood.

Vincent van Gogh

Een van Neerlands grootste kunstenaars werd geinspireerd door deze bijzondere boom. Het was

Vincent van Gogh die zich in 1889 liet opnemen in het Franse Saint-Rémy-de Provence om te 'genezen' van de angstaanvallen waar hij mee te kampen had. Als een soort ontspanning en therapie kreeg hij zijn eigen atelier waar hij besloot om de cipres te gaan schilderen. Wat hij van deze boom vond, schreef hij in een brief aan zijn broer:


'De cypressen houden mij steeds bezig'.... '.Ze zijn zo mooi van lijn en proporties als een Egyptische obelisk. En het groen is van een zo gedistingeerde kwaliteit. Het is de zwarte vlek in een zonnig landschap, maar het is als een zwarte noot een van de interessantste en moeilijkste om te treffen die ik me kan voorstellen.’

Uiteindelijk resulteerde het in het schilderij 'Korenveld met Cipressen' die je nu nog kunt bewonderen in het Van Gogh museum in Amsterdam.

Bronnen:

http://design.rootiers.it/tecniche2012/node/2220http://www.korenveldmetcypressen.vincentvangogh.nu

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kyparissos

#artikel #cipresso #Italiaansecipres #VincentvanGogh #Italiaansenatuur #toscane

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png