De Kerststal tot kunst verheven in Napels.
Zoeken

De Kerststal tot kunst verheven in Napels.

De kerststal neemt in veel Italiaanse huiskamers een prominente plek in gedurende de kersttijd. De stal is meestal zelf gemaakt en voorzien van schitterende beelden. Dé plek om je stal een flinke impuls te geven is de Via San Gregorio Armeno in Napels, een straat vol kunstenaars die zijn gespecialiseerd in terracotta beelden voor kerststalletjes.


De Via San Gregorio Armeno wordt vaak 'de kerststeeg van Italië' genoemd. Dat zal niemand verbazen, want wie een bezoek brengt, zal worden betoverd door de vele kleine werkplaatsen aan beide zijdes. Deze staan vol staan met grote decors gevuld met figuurtjes, mos en watervalletjes.


De traditie van een kerststal is ooit begonnen na een idee van de heilige Franciscus van Assisi in de dertiende eeuw. Hij liet in 1223 in Greccio de eerste levende kersstal bouwen om het verhaal van Jezus tastbaarder te maken. De Napolitaanse streeg kent echter een langere geschiedenis als het gaat om terracotta beeldjes. In de oudheid zou hier een tempel ter ere van de godin Ceres gestaan hebben, wiens offers bestonden uit kleine terracotta beeldjes die in de buurt zouden zijn gemaakt.


© Luca Moglia | Flickr | De vele figuren.

Die traditie van terracottabeelden proberen ze ook in leven te houden. Je vindt hier dan ook niet alleen beeldjes van moeder Maria, Joseph of kindje Jezus, maar ook van herders, koningen en vele bekende figuren van dit moment, zoals Berlusconi, Queen Elisabeth of Christiano Ronaldo.


© Palickap | Wikimedia Commons


Un Presepe Italiano

Beelden van Angela Merkel of Trump zul je niet zo snel vinden in de kerststal van een Italiaanse gezin, maar de Italianen gaan meestal wel verder dan alleen wat beelden van Maria, Joseph en Jezus; men bouwt er een heel dorp omheen vol andere heiligen, huizen en beekjes! De presepe (lett: 'voor de kribbe') is voor de Italianen dan ook een belangrijke traditie. Op 8 december (Onbevlekte Ontvangenis) halen ze hun stal van zolder en zijn ze uren bezig de figuren op de juiste plek te zetten en de verlichting goed aan te sluiten.


Museo Nazionale di San Martino

Niet alleen langs de Via San Gregorio Armeno vind je het hele jaar een kerststal, want wanneer je niet genoeg kunnen krijgen van deze kerststallen, moet je ook zeker het museo nazionale di San Martino bezoeken. Dit museum is gevestigd in een schitterend pand en kent naast een kunstatelier ook een enorme verzameling kerststallen.

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png