'De smaak van de winter'; even een stukje la dolce vita in Nederland.
Zoeken

'De smaak van de winter'; even een stukje la dolce vita in Nederland.De iconische snoepjes van Leone in allerlei kleuren en smaken. Wie geregeld in Italië komt, herkent ze meteen. Maar ook verse cannoli, verukkelijke olijfolie, wijnen uit Piemonte, pizzaovens voor bij je thuis, hottubs en Italiaanse mode. Het was er allemaal. Op 1 en 2 december vond het Italië evenement De Smaak van de winter on tour plaats in Vireo Auto in Houten en het was een walhalla voor de liefhebber van de Italiaans cultuur en keuken.


Met 72 expotanten en een waar proeflokaal konden de bezoekers hun hart ophalen. Er was van alles moois te zien, lekkers te proeven en aangenaams te ruiken. Aangezien het weer even duurt voordat ik afreis naar de laars, zag ik mijn kans schoon om mijn favoriete producten uit Italië in te slaan voor de feestdagen. Maar ik maakte ook kennis met nieuwe producenten, interessante merken en jonge bedrijfjes. Lees hier mijn verslag.


Acqua di Bolgheri: een traktatie voor de neus

Een ware traktatie voor de neus was de stand van Acqua di Bolgheri. Een nog relatief onbekend merk dat doet denken aan andere populaire luxe geurlijnen als die van Acqua di Parma en Acqua d'Elba. Deze lijn is vernoemd naar Bolgheri, een dorpje in Toscane.

Claudia Bes die verantwoordelijk is voor de verkoop in Nederland en België vertelt: "De oprichter, Dr Enio Taffi, was geïnspireerd door de prachtige natuur en cultuur van Toscane. Acqua di Bolgheri maakt gebruik van geneeskrachtige kruiden en natuurlijke werkzame bestanddelen. Acqua di Bolgheri is dermatologisch getest en hypoallergeen. Alle aandacht is gericht op het aanbieden van producten en verpakkingen die milieuvriendelijk zijn."

Gelukkig mag ik even snuffelen aan de geuren en ik ga meteen overstag, qua gevoel van luxe doet het merk niet onder voor zijn concurrenten, het is wel wat voordeliger. Ik koop een set geurstokken en een fles eau de parfum. Het ruikt niet alleen lekker, maar het ziet er ook nog eens heel mooi uit op mijn schouw (geurstokken) en badkamerplankje (parfum).


Only Cannoli: de verleiding van een romige caloriebom

Wat is een Italië evenement nu zonder heel veel lekkers om te proeven? Alle zoetekauwen kunnen terecht bij Only Cannoli. Deze cannoleria is opgericht in 2016 en wil ons Nederlanders kennis laten maken met de van oorsprong Siciliaanse cannoli. De ingrediënten komen rechtstreeks uit Italië en dat maakt de smaak van de cannoli zo authentiek mogelijk. Tijdens een bezoek aan het zuiden van Italië laat ik me altijd wel een keer verleiden door zo'n heerlijke romige caloriebom. Ook vandaag neem ik er een paar mee voor thuis! Jammie!


Trespaldum olijfolie: "een product dat ons vervult van trots"

Natuurlijk was er ook genoeg hartigs te verkrijgen zoals verse worst, pizza, heerlijke belegde broden en olijfolie. Trespaldum is ook een enthousiast Italiaans bedrijfje met enorm veel liefde voor hun product: olijfolie. Zoals ze zelf zeggen: "un prodotto che ci riempie di orgoglio" (een product dat ons vervult van trots).


Het bedrijf werd in 2006 opgericht op de heuvel van Mafalda, een klein stadje in Molise en is dankzij de toewijding en passie van jonge ondernemers uitgegroeid tot wat het nu is. De olijfolies worden met veel respect voor de natuur gemaakt. Met die wetenschap smaakt het misschien nog wel beter.


Ze bieden verschillende typen aan van mild tot wat zwaarder. Grappig is dat noordelingen meestal voor de milde variant kiezen en Zuid-Europeanen voor de zwaardere gaan. Ik mag alles proeven en kies de zwaardere. Als je een goede olijfolie gebruikt, mag je hem proeven ook!


Wijnhuis Villa Remotti: "al tweeduizend jaar de beste kwaliteit"

Van al dat geproef krijgen we dorst. En dat treft! Italië is immers ook het land van goede wijnen limoncello, grappa, ammaretto en pistachelikeur.


Met een passie voor goede wijn richtten Raffella Rossi en haar man Riccardo Garosci in 2002 Villa Remotti op. Het landgoed bij de stad Fubine Monferrato in Piemonte heeft twee hectare wijnranken. Extra bijzonder: een archeologisch onderzoek wees uit dat de wijnstokken al tweeduizend jaar op dit landgoed groeien!


Villa Remotti gebruikt alleen de beste druiven en besteedt de grootst mogelijke aandacht aan het produceren van de wijn op ambachtelijke wijze. En dat werpt zijn vruchten af: ik probeer de spumante en de rosé en die smaken allebei naar meer! Ook hiervan sla ik dus maar een flesje in.


Italstudio: leer Italiaans in Italië

Het evenement heet dan wel 'De smaak van de winter', het is niet alleen maar eten, eten, eten geblazen. Het mooiste aan Italië is misschien wel de taal. De taal waar Dante, Petrarca en Eros Ramazzotti groot mee zijn geworden.


Ben jij minder poëtisch, maar wil je toch graag een woordje kunnen wisselen tijdens je vakantie? Italstudio biedt allerlei taalcursussen aan: van een weekcursus tot een intensieve taalcursus. Ze bieden ook kookcursussen en cursussen op gebied van mode aan. Er is enorm veel keuze en altijd wel iets wat bij je past.


Als je wilt, kan Italstudio je ook helpen bij het zoeken van accomodatie. Wat is er nu mooier dan de taal leren in het land zelf?! Ikzelf heb via Italstudio een intensieve taalcursus gedaan in Siena, Toscane. Binnen drie maanden (vijf keer in de week naar school) sprak ik Italiaans op niveau B2, gevorderd. Als je meer over deze ervaring wilt weten, reageer dan onderaan dit bericht en ik vertel je alles hierover.


Rijkgeschilderde keramiek voor 'la cucina povera'

De Italiaanse keuken is wereldberoemd en immens populair. Misschien wel omdat 'la cucina povera' (de arme keuken) is gebaseerd op het koken met pure, eerlijke, maar eenvoudige producten. Geen ingewikkelde culinaire hoogstandjes: een lekkere pasta kan iedereen bereiden. De presentatie kan natuurlijk ook bijdrage aan het succes van jouw kookkunsten.


Willy Klok van www.italiaansservies.nl rijdt geregeld naar Italië, om daar het mooiste en meest kleurrijke servies uit te zoeken. Ze bezoekt verschillende ateliers en familiebedrijven voor haar inkoop. "We kiezen de mooiste schalen met in reliëf, tomaten, citroenen, knoflook. Met bijvoorbeeld afbeeldingen van groenten, fruit en vis."

Ereburgers van Ollolai...en dan? Een interview met Amkina.

Speciaal overgevlogen vanuit Ollolai, waren Ovan en Marije uit het RTL 4-programma Het Italiaanse dorp: Ollolai. Met hen had ik een heel leuke ontmoeting. Daarover lees je hier: https://www.deitaliaanseschool.nl/blog/ereburgers-van-ollolai-en-dan-hoe-gaat-het-nu-met-ovan-en-marije

Het Italië evenement De smaak van de winter was een leuk opgezet evenement, waar ik als liefhebber mijn hart weer heb op kunnen halen. Ik heb lekkere producten voor thuis ingekocht en wat misschien wel het leukste was: het delen van de passie en liefde voor het land, de cultuur en de taal met de andere bezoekers. Je merkt dat iedere standhouder een grote liefde heeft voor het product dat hij maakt en/of verkoopt. Volgende keer ben ik er zeker weer bij. Voor nu ga ik genieten van mijn stukje Italië in huis.
Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png