De stiekeme kus van Hayez
Zoeken

De stiekeme kus van Hayez

Bijgewerkt: 11 dec 2018

Geen lange wachtrijen zoals bij het Uffizi in Florence en toch is de collectie meer dan het bezoeken waard. Niet zo lang geleden bezocht ik op een warme dag in Milaan verkoeling in de Pinacoteca di Brera. Een mooi, bijna verborgen pareltje in de artistieke, gelijknamige wijk Brera. Een echte aanrader, met als hoogtepunt Il Bacio, van Francesco Hayez.Want eerlijk is eerlijk, ik kwam er vooral voor dat ene specifieke werk: ‘Il Bacio’ (De Kus) van Francesco Hayez uit 1859. Deze Italiaanse schilder is lang niet zo beroemd als zijn landgenoten Da Vinci of Michelangelo, maar ‘Il Bacio’ is toch echt beroemder dan je denkt…


De Kus is een werk uit de negentiende eeuw, de tijd van de Romantiek en Verlichting. Dit zie je onder andere terug in het thema, het decor en de kleding. 


Het doek werd gemaakt in opdracht van Alfonso Maria Visconti en werd voor het eerst getoond op de Brera-tentoonstelling in 1859. Dit was enkele maanden na de intocht van Victor Emanuel II en Napoleon III in Milaan, waar zij de geslaagde afsluiting van de strijd van het Risorgimento vierden (Italiaans streven naar eenheid en bevrijding).


De binnenplaats is al prachtig! La Pinacoteca di Brera, Milaan.

Een zoete kus van chocolade...

Het is een van de emblematische afbeeldingen van de Pinacoteca en misschien wel het meest gereproduceerde Italiaanse schilderij van de hele negentiende eeuw. En als je weleens in Italië komt en een chocolade-liefhebber bent, dan heb je deze afbeelding wellicht al vaker gezien dan je wist. De Kus van Hayez is namelijk het logo van de in Italië zeer geliefde Baci-chocolaatjes! Wauw, wat een heerlijk excuus: 'cultureel verantwoord snoepen'!

Baci Perugina: beroemde chocolaatjes met De Kus in het logo.

Wat zien we nu eigenlijk op het schilderij?

We zien een jong liefdespaartje in middeleeuwse kledij bij een zwaar bouwwerk in Romaanse stijl. De man is gekleed in een bruine reismantel waaronder een dolk herkenbaar is, een rode pofbroek en een spitse hoed met veer, die zijn gezicht bedekt. De vrouw draagt een elegante zijden jurk.


Is hier sprake van een vlugge en stiekeme ontmoeting? Gaat het soms om een verboden liefde à la Shakespeares Romeo en Julia?


De twee kussen elkaar innig, de passie spat zowat van het doek. Maar ze moeten waakzaam zijn…De linkervoet van de man staat nog op de trap, alsof hij elk moment weg moet rennen. Links zien we een schaduw van iemand die nadert en het paar ieder moment kan betrappen…


Foto 1: De Kus in Lego, Foto 2 en Foto 3: Op de foto gaan met De Kus is populair.


Een kus met patriottische waarden.

Maar het leuke van kunst is: er is vaak ook figuurlijk vanalles van af te leiden. Zo schijnt Hayez zijn werk te hebben geschilderd "met als doel om de liefde van het moederland te symboliseren en de dorst naar leven van de jonge natie die was voortgekomen uit de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog en die nu zoveel hoop in zijn nieuwe heersers plaatste". Het bleek een onmiddellijk en doorslaand succes zowel voor zijn patriottische waarden als voor de middeleeuwse inspiratie van het onderwerp.


Opvallend: de kledingstijl en de bouwstijl zijn niet uit de tijd van Hayez zelf. Bij het maken van dit werk was het al een tafereel uit een ver vervlogen tijd. In de Romantiek, een stroming in de negentiende eeuw, groeide de belangstelling voor de middeleeuwen. Vandaar dat Hayez voor dit decor koos.


Het állerleukste aan kunst is dat je er geen verstand van hoeft te hebben om er toch van te genieten. Er is geen goed of fout. Je mag altijd je eigen fantasie mag gebruiken. Wie denk jij dat de personen op het werk zijn? Waarom is de kus zo stiekem? En vind je het vooral romantisch of misschien wel melancholisch? Spreekt het schilderij je aan? Waarom wel of waarom niet?


Museumtip: vaak staan er in het midden van de zaal bankjes. Ga daar eens lekker op uitrusten. Op deze manier houd je het langer vol, maar kun je vooral ook op je gemak al het moois bewonderen en ontdek je dingen die je eerder in de vluchtigheid niet zag.


Bron: http://pinacotecabrera.org/en/, Stephen Farthing: 1001 Schilderijen die je gezien moet hebben.

https://www.flickr.com/photos/udronotto/6191391490

Corriere della Sera: Baciatevi al museo.

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png