Desmontegada: Einde van de zomer in de Alpen
Zoeken

Desmontegada: Einde van de zomer in de Alpen

Het is een jaarlijks spektakel in de Alpendorpjes van de regio Trentino-Zuid Tirol: de Desmontegada. Dit festijn draait om de koeien, kalveren en geiten, die allemaal feestelijk versierd zijn met bloemen en kleurrijke strikken en luidruchtig hun terugkeer naar de vallei aankondigen, nadat ze de zomer hebben doorgebracht in de hoge bergweiden.


© Bad Kleinkirchheim (Flickr)


De afgelopen zomermaanden hebben de boeren geleefd in de bergen, waar hun vee kon grazen van de eindeloze bergweides. Vaak betekent dit dat ze lange tijd niet in het dorp zijn geweest en - zeker vroeger - veel mensen hebben moeten missen. De terugkeer van de boeren is de afsluiting van deze periode en dus traditioneel een groot feest. De koeien, kalveren en geiten worden versierd met kleurrijke bloemen, grote koebellen en andere tierelantijntjes. Hoe uitbundiger de dieren versierd zijn, hoe beter het seizoen geweest is.


In de regio Trentino wordt dit de Desmontegada genoemd, maar men viert deze feesten in bijna alle Alpendorpjes. Zo heet het feest in Zwitserland en Frankrijk de Désalpe, kennen ze het in Oostenrijk als de Almabtrieb en in de Italiaanse regio Valle d'Aosta heet het Désarpa.

In de meeste dorpen viert men deze terugtocht een aantal dagen. Er worden boerenmarkten, proeverijen, tentoonstellingen, en wandelingen in de weiden georganiseerd. De ideale mogelijkheid om al het lekkers uit de regio te proeven.


Wanneer?

De feesten worden gevierd in bijna alle Alpen-valleien van eind augustus tot half oktober. De kans op sneeuw en kou neemt dan aanzienlijk toe, waardoor het beter is om de winterstallen weer te betrekken. Een aantal Desmontegade zijn inmiddels al geweest, maar voor een volledig overzicht van de feesten in Trentino-Alto Adige kun je op deze website kijken en voor de regio Valle d'Aosta raad ik je deze website aan.Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png