Genua en haar 'botteghe storiche'
Zoeken

Genua en haar 'botteghe storiche'

In Genua ontvouwt de historie zich voor je ogen. Dat is niet alleen te zien aan de vele palazzi, die de stad rijk is, maar ook aan de vele winkeltjes die vaak al generaties lang gerund worden door één familie, de zogenaamde botteghe storiche.


Charles Dickens beschreef Genua in 1845 als “beautiful confusion”. Dickens heeft net als vele andere schrijvers Genua geportretteerd als een havenstad met vele lichte en donkere schaduwen. Deze beschrijving gaat nog steeds op wanneer je door de schaduwrijke kleine donkere straatjes van Genua loopt en uiteindelijk op de via Garibaldi komt, waar je de grote palazzi ziet staan in het zonlicht.


Hoewel het historische oude centrum van Genua een stuk kleiner is dan het oude centrum van Rome of Napels wordt er wel gezegd dat Genua het best bewaarde middeleeuwse stadscentrum heeft.
Historisch winkelen


Niet alleen de grote palazzi vormen de stad Genua. In 2011 heeft de gemeente Genua een register geopend met alle traditionele winkeltjes die geopend zijn in de 19e en 20ste eeuw. Deze winkeltjes worden soms nog gerund door dezelfde families. Zo probeert Genua de historie te behouden en deze te introduceren aan de toeristen. Er is een commissie die beslist welke winkel de naam “bottega storica” mag dragen. De bedrijven moeten minstens 70 jaar oud zijn en een toevoeging zijn voor de architectuur in Genua.


Lekkernijen


In Via San Lorenzo vinden we een oude chocoladefabriek van Romeo Viganotti. De ingang is verborgen in het steegje Vico dei Castagna nr 14 zonder een duidelijk bordje op de deur. De mensen die hier komen weten dat ze hier moeten zijn. Dit geeft de persoonlijkheid van een Genovees goed weer. Ze houden er niet van om over zichzelf op te scheppen of duidelijk zichtbaar te zijn. Eenmaal binnen komt je in een chocolade paradijs. Oude machines en oude planken gevuld met zoetigheid in alle vormen en maten en de sterke geur van donkere chocolade. Er worden nog steeds een aantal oude machine gebruikt en een aantal oude recepten gevolgd. Naast chocolade verkopen ze hier ook cake, snoep en ijs.


Dit geeft de persoonlijkheid van een Genovees goed weer. Ze houden er niet van om over zichzelf op te scheppen of duidelijk zichtbaar te zijn.

Een restaurantje ook onderdeel van le botteghe storiche heet Sà Pesta. Het restaurant opende zijn deuren in 1889. De gasten zijn vooral Genovese locals die hier voor een lekkere maaltijd komen maar ook om samen bij te praten. Een lokaal gerecht is trofie al pesto. Een spiraal gevormde pasta uit Ligurië met een saus van basilicum, Ligurische olijfolie, pijnboompitten, zeezout, Parmezaanse kaas en knoflook. Wanneer je hier wilt eten is het wel aan te raden om te reserveren.


Trofie, specialiteit uit de keuken van Ligurië.


Op het moment staan er ongeveer dertig traditionele winkeltjes in het register, van een macelleria (slagerij) tot een pasticceria (banketbakkerij), van een fabbrica cioccolato (chocoladefabriekje) tot een farmacia (apotheek) en van een libreria (boekhandel) tot een barbiere (barbier).


De toeristenbureaus in Genua organiseren regelmatig een tour langs deze historische winkeltjes. Zij vertellen over de herkomst van deze winkels maar laten je ook de lekkernijen proeven. Een aanrader! Voor meer informatie kun je kijken op visitgenova.it/en/store

Agriturismo OlivArancio


Wil je zelf ook eens een tocht maken langs de vele botteghe storiche? Niet ver van Genua vind je Agriturismo OlivArancio. Vanuit hier is de stad goed bereikbaar met de auto en de trein. Zo kun je in korte tijd de drukke gezellige stad in om vervolgens s `avonds weer lekker in de rust terug te keren van een agriturismo.

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png