Herfstrecept: Castagnaccio
Zoeken

Herfstrecept: Castagnaccio

Bijgewerkt: 7 nov 2018



Helaas worden de dagen weer flink wat korter en gaat de temperatuur in een razend tempo omlaag. In het Noorden van Italië maken ze in deze periode maar al te graag Castagnaccio [kastanjatsjo]. Durf jij het aan?

Vooral in de regioni Toscane, Piëmonte en Ligurië smullen ze hiervan. Het is een gerecht dat afkomstig is uit la cucina povera. Wat erop neerkomt dat het heel simpel is en de producten redelijk voor het oprapen liggen. Meestal komt het origneel af van het platteland of uit de bergen, waar de mensen niet zo heel rijk waren. Castagnaccio's belangrijkste ingrediënten zijn kastanjes, dus mocht je dit echt niet lusten houdt het met dit recept snel op.



Wat heb je nodig?


  • 200 gram Kastanjemeel

  • 450 ml water

  • 2 el olijfolie

  • 1 el suiker

  • 50 gram rozijntjes

  • 80 gram pijnboompitjes

Je vraagt je misschien af of kastanjemeel voor het oprapen ligt. In Italië wel, maar hier in Nederland is dat inderdaad wat lastiger. Je zou kunnen kijken bij de supermarkt, deze hebben tegenwoordig steeds meer. Verder hebben de meeste biologische winkels dit meel ook en ook die schieten als kolen uit de grond in ons land.


Dit recept zit het dichtst bij het origineel, maar er zijn ontzettend veel varianten. Gooi er bijvoorbeeld wat walnoten of rozemarijn bij, strooi er wat cacoa over of rasp wat sinaasappel!

Wat moet je doen?

  1. Allereerst moet je de oven op 200 graden zetten.

  2. Rozijntjes even laten wellen in een bakje met water voor ongeveer 10 minuten.

  3. Pak dan een lekkere grote kom en gooi daar het kastanjemeel, de suiker, olie, de gewelde rozijntjes en het water bij en roer het geheel tot een egaal dik beslag.

  4. Neem dan een ingevette taartvorm en doe daar het beslag in en bestrooi het met de pijnboompitten.

  5. Zet het voor ongeveer een uurtje in de oven.

  6. Als het klaar is, laat je hem afkoelen.

Klaar! De Italianen gebruiken dit met name als dessert, maar je kunt het natuurlijk ook drinken bij een goede kop koffie op een druilerige zondagmiddag.

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png