Campo de' Fiori: het verhaal.
Zoeken

Campo de' Fiori: het verhaal.

Een van de bekendste en oudste markten van Rome vind je op het Campo de’ Fiori. Hier vind je sinds 1869 zes dagen per week een versmarkt vol groenten, fruit en tal van noten. Het 'veld' zelf is echter nog ouder. Laten we eens ontdekken wat er zoal beleefd is op het Campo de’ Fiori in Rome!Bloemenveld


Ten tijde van de Romeinen was er op de plek van het plein een grote weide dat lag naast het grote Theater van Pompejus en in de buurt van een Tempel van Venus. Toen het Romeins rijk viel, groeide deze weide min of meer. De ruïnes van de Romeinen waren namelijk grotendeels overwoekerd en er bloeiden struiken en wilde bloemen. Daar komt zeer waarschijnlijk ook de huidige naam van het plein vandaan: Campo de’ Fiori (Bloemenveld).

In de 14e eeuw kocht de familie Orsini een groot stuk grond in de buurt van de locatie van het huidige plein en bouwde daar hun residentie. De ligging was gunstig; dichtbij het Vaticaan en het Capitool. Niet lang daarna volgden dan ook meer families en ontstond er een nieuwe wijk. 


Ontstaan en Executies


Halverwege de 15de eeuw herbouwde paus Callistus III het gebied en gaf de opdracht tot de aanleg van het plein en enkele gebouwen. Het werd een zeer levendige wijk, waar twee keer per week een veemarkt werd gehouden en waar veel herbergen zich vestigden. Deze herbergen zaten vaak vol met pelgrims die op weg waren naar het Vaticaan. 

Markt op het Campo de' Fiori in 1920

Het plein kreeg wat aanzien. Het lag op de route naar het Vaticaan en veel pelgrims verbleven hier in een herberg of brachten de nacht door bij een van de prostituees, die er veel liepen.

Maar naast de vrolijke kant van het plein, was er ook een zeer donkere kant: de vele openbare executies op het plein. Regelmatig werden hier mensen aan de galg of op de brandstapel gezet. Een van deze mensen was de filosoof Giordano Bruno. Bruno werd in 17 februari 1600 op de brandstapel gezet na beschuldiging van ketterij door de Inquisitie. De filosoof geloofde op een andere manier in god dan de kerk zelf. Hij was een Pantheïst; hij geloofde dat God in alles aanwezig was en niet een persoon die op afstand de aarde bestuurd. Iets wat destijds helaas bestraft werd met de akelige brandstapel.'[..] zijn blik gericht op het Vaticaan. Ongetwijfeld een verwijzing na de gruwelijke straf van de Inquisitie.'

Op het plein vind je een levensgroot beeld van deze filosoof. Deze is er enkele eeuwen na zijn executie geplaatst, toen zijn gedachten breder gedragen werden. Het beeld is zo gepositioneerd dat zijn blik gericht staat op het Vaticaan. Wat ongetwijfeld een verwijzing is naar de gruwelijke - onterechte - straf van de Inquisitie.


Markt


De markt die je vindt op het Campo de' Fiori bestaat al sinds 1478. Echter vond die toen nog niet plaats op dit plek. Deze markt begon op het Capitool, is vervolgens naar het Piazza Navona verhuisd en in 1869 pas op het Campo de' Fiori beland. Je vindt er iedere dag - behalve op zondag - verse bloemen, groenten, fruit, vlees en kaas. Hij opent 's ochtends vroeg en gaat door tot aan het eind van de middag. Daarna worden alle kraampjes opgeruimd en kan het nachtleven beginnen! 


Fontana della Terrina


Naast het standbeeld van Bruno vind je ook een fontein op het plein: Fontana della Terrina. Het origineel van deze fontein werd in 1590 op het Campo de’ Fiori geplaatst en is ontworpen door Giacomo della Porta. Het stadsbestuur had destijds een nieuw aquaduct laten aanleggen om zo de bevolkte gebieden te voorzien van water. Het Campo de' Fiori was daar een van.De vorm van de fontein deed men denken aan een soepkom, vandaar de naam Terrina (Terrine). Het originele ontwerp is zoals je hem vandaag de dag kunt zien op het plein. Kooplieden dumpten er echter een hoop afval in, waardoor het stadsbestuur besloot om er een grote deksel op te zetten en het water via de zijkanten te laten stromen. 


Historische straatnamen


De straatnamen rondom het Campo de' Fiori verklappen haar geschiedenis. Zo vind je er de Via dei Baullari (Weg van de koffermakers), Via dei Cappellari (Weg van de hoedenmakers) en Via dei Giubbonari(Weg van de kledingmakers) - die verwijzen naar de ambachtslieden die waren gevestigd op en rondom dit plein -, maar de Via della Corda (Weg van de galg) en de Vicolo dei Venti (Steeg van de Twintig - verwijzing naar twintig ketters) laten je ook herinneren aan de mindere kant van de geschiedenis van het plein. Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png