Het mooiste stuk Dolomieten: Tre Cime di Lavaredo
Zoeken

Het mooiste stuk Dolomieten: Tre Cime di Lavaredo


De Dolomieten in de regio Trentino-Alto Adige vormen een geliefde plek voor menig liefhebber van natuur en sport. Velen komen er naartoe om te genieten van de frisse berglucht en een mooie wandeltocht te maken met de karakteristieke steile bergtoppen als decor. Het drukst is het - zeker in de zomer - rondom het symbool van de bergketen: I tre cime di lavaredo.Het is dan ook een van de mooiste plekken van het gebied. Van zeer ver kun je de drie toppen zien liggen, maar naarmate je dichterbij komt worden ze alleen maar indrukwekkender. Het is al decennia een begeerde plek voor bergbeklimmers; zo werd de hoogste van de drie (Cima Grande) met een hoogte van 2999 meter al in 1869 beklommen.


GRENS ITALIAANS-DUITS

Naast de Italiaanse naam Tre Cime (drie toppen) kennen ze ook een Duitstalige variant: Drei Zinnen. Hoewel de bergtoppen nu in hun geheel op Italiaans grondgebied liggen, is dat niet altijd zo geweest. Voor 1919 vormden ze namelijk de grens tussen het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en Italië, en dus ook tussen het Duitstalig en het Italiaanstalig gebied. Na de Eerste Wereldoorlog werden Alto-Adige (zuid-TIrol) en Trentino bij Italië gevoegd, maar de tweetaligheid in dit gebied is nooit helemaal verdwenen.


NATUURPARKDe Tre Cime bevinden zich in het gelijknamig natuurpark: Parco Nationale Tre Cime. Het park kent naast deze bergtop, ook nog verschillende meren (Lago di Braies bijvoorbeeld) en enkele andere hoge toppen, zoals de Punta dei Tre Scarperi (3152m) iets ten noorden van de Tre Cime. Al bij al een schitterend park, welke vooral in het na- en voorjaar een bezoek waard is.


ZOMER

Want hoewel het natuurpark niet ver van Cortina d'Ampezzo ligt, wat vaak hét wintersport-oord van Italië wordt genoemd, is het rond de Tre Cime vaak drukker in de zomer; heel erg druk zelfs. De verbindingen met het dal zijn zeer goed en de paden zijn voor veel mensen uitstekend begaanbaar, waardoor veel dagjesmensen er in de zomer naartoe trekken. Verwacht in de zomer dus niet de rust, die de vele prachtige foto's doen vermoeden.


Lago di Braies, niet ver van de Tre Cime

De drievoudige bergtop en het gelijknamige natuurpark vind je in het oosten van Trentino-Alto Adige op de grens met de regio Veneto. De bergtop is te bereiken vanuit berghut Auronzo (2320 m), die met de auto te bereiken is via een tolweg. In de zomer kun je ook met een bus vanaf Auronzo di Cadore en Misurina deze berghut bereiken, maar het kan in deze periode wel erg druk zijn!


Eenmaal aangekomen bij de berghut kun je via de routes 101 en 105 in een rondje rondom de Tre Cime lopen. Op een normaal looptempo zonder tussentijdse pauze zul je ongeveer 3.5 uur doen over de bijna tien kilometer.


Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png