Indrukwekkend San Remo 2018
Zoeken

Indrukwekkend San Remo 2018

Afgelopen weekend was de finale van het populaire muziekfestijn San Remo in het gelijknamige stadje in Ligurië. De zangwedstrijd, waarin bekende artiesten het tegen elkaar opnemen met hun nummers, vormt een feest voor de liefhebber van de Italiaanse muziek!


Voor we een kijkje gaan nemen naar de winnaars van dit jaar, wil ik je eerst meenemen naar een bijzonder moment. Het moment dat ongetwijfeld bij veel Italianen zal blijven hangen, is het moment dat de Italiaanse acteur (en presentator van de avond) Pierfrancesco Favino de microfoon pakt en een monoloog opvoert. Zichtbaar geëmotioneerd speelt hij een stuk uit een Franse opera 'La nuit juste avant les forêts'.


Vanwege de rechten kan ik het helaas niet tonen in dit stuk, maar op Youtube vind je het gehele fragment.Pierfrancesco vertolkt een migrant, die vertelt over de misère van zijn leven. De angst die hij heeft, de moeilijkheden om zich telkens weer te moeten aanpassen en iedere keer opnieuw te moeten worden geaccepteerd, terwijl je bijna nooit echt begrepen wordt.


Het is een gevoelig onderwerp in Italië, dat zóveel migranten kent. De manier waarop Pierfrancesco zijn stuk bracht, maakte dan ook veel los bij de Italianen.


En dan de muziek..

Want daar draait het festival tenslotte om. Het festival bestaat uit twee wedstrijden en duurt vaak een paar dagen. De ene wedstrijd is voor de gevestigde artiesten en de andere is bedoeld voor de jongere opkomende artiesten. Meestal wordt met dé winnaar van San Remo, de winnaar van de eerste wedstrijd bedoeld.


Ik wil graag 4 fragmenten met jullie delen, maar ik kan dus helaas geen beelden laten zien van het optreden, omdat daar simpelweg rechten op zitten. Ik zal dus wel de beelden van de videoclips laten zien en verwijzen naar de optredens op Youtube.


Max Gazzè

Laten we beginnen met Max Gazzè, de man die je zou kunnen kennen van het nummer Ti sembra normale, die je lang kon horen in mijn afspeellijst. Gazzè's nummer heet La Leggenda Di Cristalda E Pizzomunno. Over deze legende zelf zou ik al een heel artikel kunnen schrijven, maar ik zal het proberen kort te houden. Het verhaal gaat over twee geliefden: Cristalda en Pizzomunno. Ze woonden in het vissersdorpje Vieste in Puglia, waar de kust werkelijk prachtig is.


Maar in de zee woonden ook sirene, die vele mannen verleidden de zee in te komen, maar die daar vervolgens nooit meer uit zouden komen. De sirene verleidden ook Pizzomunno, maar hij hield teveel van haar en weerstond de verleidingen. De sirene waren zo beledigd dat ze het slechtste in zichzelf naar boven haalden en de prachtige Cristalda het water in sleurden om haar vervolgens nooit meer terug te brengen. Pizzomunno was zo ontzet en verdrietig, dat hij versteende en veranderde in een reusachtige rots, die je vandaag de dag nog steeds kan zien (zie foto boven).


Je kunt je vast wel voorstellen dat je hier een mooi nummer van kunt maken. Max Gazzè is dat ook aardig gelukt en met zijn mooie, soms wat slissende, stem heeft hij een mooie 6e plek behaald (optreden).


Lo Stato Sociale

Dan door naar de nummer twee van dit jaar: Lo Stato Sociale. Hoewel de band al sinds 2009 actief is, hebben ze de afgelopen jaren niet echt grote hits gehad. En eerlijk gezegd heb ik over dit nummer ook mijn twijfels, hoewel mensen roepen dat dit wel eens dé zomerhit van 2018 kan worden..


Toegeven, de melodie is lekker vrolijk en swingend en de tekst met een hoog 'vrijheid - blijheid'-gehalte werkt ook best aanstekelijk, maar de zang had in mijn ogen wel wat beter gemogen (soms zelfs wat vals?). Niettemin hebben veel Italianen op de band gestemd en is dit optreden daarmee op een tweede plek gekomen. Smaken verschillen uiteraard, dus oordeel vooral zelf!

En de winnaars..

.. zijn Ermal Meta en Fabrizio Moro met het nummer “Non mi avete fatto niente”. Beide zangers hadden afgelopen jaar al wat hits te pakken (Ermal Meta laatst nog met het nummer Piccola Anima met de prachtige Elisa) en ook dit nummer zal nog lang te horen zijn in de Italiaanse huiskamers en auto's.


De toon van het nummer is heel anders dan de andere twee. 'Non mi avete fatto niente' (Jullie hebben mij niets gedaan) gaat namelijk over al het terreur van de afgelopen jaren. Het leed van de aanslagen in Parijs, Londen, Nice en Caïro worden onder andere genoemd, de pijn en de angst van de mensen na zo'n verschrikkelijke daad. Maar het nummer is vooral bedoeld als troost en om kracht te geven:


Non mi avete fatto niente

Non avete avuto niente

Perché tutto va oltre

Le vostre inutili guerre


Jullie hebben mij niets gedaan,

Jullie hebben niets gehad (bereikt),

Omdat alles groter is dan,

jullie onzinnige oorlog..


De angst voor terreur is er nog altijd; in grote steden als Rome en Milaan spot je nog altijd veel militairen op straat. En met de schietpartij afgelopen week door een fascist is die angst nog maar eens bevestigd. Ermal Meta en Fabrizio Moro zingen dit nummer krachtig en zeer overtuigend, waardoor ze - in mijn ogen - terecht tot winnaar zijn verkozen en komend voorjaar mogen uitkomen op het Eurovision Songfestival. Bekijk hier het optreden.Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png